ACCES GRATUIT
UPDATE: Și producătorii de energie termică beneficiază de-acum de plafonarea prețurilor la gaze naturale
Din cauza faptului că în actul normativ ce cuprinde noua plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, valabilă pentru perioada 1 aprilie 2022 - martie 2023, a fost descoperită existența unui tratament discriminatoriu, Guvernul a decis, la finalul săptămânii trecute, să elimine această discrepanță. Astăzi, OUG-ul de modificare a fost oficializat, adăugându-se consumatorilor casnici și non-casnici care beneficiază de o plafonare a prețului pentru gaze naturale și producătorii de energie termică.
Articolul continuă mai jos
OUG 42/2022, publicată luni în Monitorul Oficial, a introdus în
OUG 27/2022 (ce prevede noua plafonare a prețurilor la energie)
un preț plafonat și pentru producătorii de energie termică, respectiv clienții noncasnici care folosesc gaze naturale pe timp de vară pentru prepararea apei calde pe care o oferă ulterior persoanelor fizice - clienți casnici.
Astfel, clienții casnici ai producătorilor de energie termică vor beneficia și ei de pe urma plafonării prețurilor. Mai exact, și persoanele fizice care primesc apă caldă de la un sistem centralizat care folosește, la rândul lui, gaze naturale pentru a încălzi apă, vor avea mai puțin de plătit.
Acești producători de energie termică au fost adăugați
clienților casnici și celor noncasnici, al cărui consum anual în 2021 a fost de maximum 50.000 MWh, care beneficiază de acest sistem nou de plafonare.
De asemenea, a fost clarificată situația căror operatori economici nu li se aplică plafonarea de maximum 1 leu/kWh al prețului pentru electricitate, respectiv a celor care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019, precum și pentru celor a căror activitate specifică este producerea de energie electrică. Referința potrivit căreia prosumatorii nu sunt considerați producători de energie electrică a fost păstrată.
Totodată, actul normativ a introdus, printre altele, și
o nouă sancțiune pentru furnizorii de electricitate și gaze naturale care nu respectă modalitatea, cuprinsul și instrucțiunile aferente procedurii de încărcare a datelor în vederea verificării și determinării sumelor solicitate a fi decontate de la bugetul statului. Amenda pentru nerespectarea a instrucțiunilor, a termenului de rectificare și redepunere a cererilor de decontate sau a declarațiilor pe propria răspundere este cuprinsă între
25.000 și 50.000 lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)