ACCES PREMIUM
De ce premium?
Formarea profesională: Dacă angajatorul nu s-a achitat de obligație, salariatul poate urma un curs în alt domeniu și să fie plătit pentru lipsa din activitate
Obligația organizării cursurilor de formare pentru toți salariații, precum și frecvența acestora se regăsesc în Codul muncii. De asemenea, unui salariat aflat la un program de formare inițiat de angajator trebuie să i se acorde drepturile salariale, iar în această perioadă beneficiază de vechime în muncă. Însă, dacă nu se achită de această obligație, iar salariatul își plătește și urmează un curs de formare chiar și în alt domeniu de activitate, angajatorul trebuie să îi achite primului o indemnizație pentru perioada în care lipsește, ca în cazul concediului de odihnă.
Articolul continuă mai jos
Angajatorii care au mai mult de 21 de salariați trebuie să asigure accesul acestora la
programe de formare profesională cel puțin o dată la doi ani, iar pentru cei care au sub 21 de salariați, perioada este majorată cu 50%, adică intervalul va fi de cel mult trei ani.
"În situația în care angajatorul nu și-a îndeplinit această obligație, salariații pot solicita un concediu plătit pentru formare profesională, de până la 10 zile lucrătoare sau până la 80 ore, potrivit art. 157 din Codul muncii. Practic, în această situație, salariatul poate urma un curs de formare profesională din inițiativa și pe cheltuiala sa, cu sau fără legătură cu domeniul de activitate al angajatorului sau cu postul pe care el îl ocupă, însă angajatorul va suporta indemnizația de concediu pentru formare profesională, aceasta fiind identică cu cea prevăzută pentru concediul de odihnă anual, iar salariatul va suporta costul efectiv al cursului", a explicat
Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă, într-un
articol recent.
Referitor la această perioadă petrecută în formare profesională, legislația muncii prevede că durata concediului nu poate fi scăzută din durata concediului de odihnă anual și este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce privește drepturile cuvenite, altele decât salariul.
Util: Nepromovarea examenului susținut în urma formării profesionale din inițiativa și pe cheltuiala angajatorului nu atrage răspunderea patrimonială a salariatuluiTotuși, perioada petrecută de salariat în concediul plătit pentru formare trebuie să facă obiectul unui acord cu angajatorul, iar cererea de concediu plătit trebuie să fie înaintată cu cel puțin o lună înainte de efectuarea acestuia. Cererea trebuie să cuprindă informații legate de data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul, durata acestuia și denumirea instituției de formare profesională.
Subliniem că acest tip de concediu plătit pentru formare poate fi cerut doar în cazul în care angajatorul nu a organizat cursuri de formare profesională pe cheltuiala sa, la la frecvența impusă de legislația muncii. În cazul în care dorește să urmeze un program de formare, iar angajatorul a organizat deja un astfel de curs, salariatul poate solicita un concediu de formare profesională fără plată.
Codul muncii stabilește că angajatorul nu este obligat să răspundă acestei cereri, însă doar dacă absența salariatului ar afecta în mod semnificativ desfășurarea activității firmei.
Citește și: Poate fi sancționat un salariat dacă refuză participarea la un curs de formare profesională?
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.