- transportul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit pe teritoriul României, de la punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România până la locul de descărcare spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri;
- transportul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit pe teritoriul României, de la locul de încărcare pe teritoriul național, după depozitare sau formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, până la punctul rutier de trecere a frontierei la ieșirea din România.
În e-Transport se declară datele referitoare la expeditor și beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare, precum și detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat. Declararea implică obținerea unui cod special, numit cod UIT, care trebuie să fie în posesia celui care cară efectiv bunurile pe teritoriul României, în caz că este controlat de autorități.
Foarte important de știut este că, în afară de situațiile în care e nevoie de depozitarea bunurilor riscante sau de formarea unui nou transport, descărcarea mărfurilor aflate în tranzit, pe teritoriul României, este interzisă.
„Este interzisă descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, cu excepția celor care fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri”, scrie în OUG 41/2022, cu precizarea că încălcarea interdicției poate aduce, din iulie 2022, o amendă de la 10.000 la 50.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau o amendă de la 20.000 la 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Aceleași sancțiuni sunt valabile și dacă depozitarul nu declară bunurile riscante aflate în tranzit în e-Transport.
Sistemul e-Transport este opțional până la 30 iunie 2022, urmând să devină obligatoriu de la 1 iulie 2022.
În curând, Fiscul va da un ordin prin care va stabili care sunt produsele riscante pentru care e necesară raportarea în sistem.