Şapte din zece companii (69%) vor oferi beneficii de Paşte angajaţilor, cele mai populare fiind primele în bani şi tichetele/voucherele cadou, potrivit unui recent sondaj eJobs. „O treime dintre angajatorii participanți la studiu oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an prime în bani și puțin peste un sfert își recompensează echipele cu vouchere sau tichete cadou. Coșurile cu produse tradiționale, odată preferatele angajatorilor, sunt oferite în acest an doar de 13% dintre aceștia”, transmit cei de la eJobs într-un comunicat remis redacției noastre.
Bonusurile sau primele salariale pot fi oferite cu diverse ocazii, iar angajatorii au posibilitatea să-și recompenseze angajații pentru performanțe - primele de performanță - ori să le ofere sume de bani în plus cu diverse ocazii. Practic, există o oarecare larghețe în cum se acordă aceste sume de bani pentru că, așa cum punctau și specialiștii Schoenherr în acest material, ele pot fi acordate și fără a exista o documentație în spate. Altfel, firmele pot să le prevadă în mod unilateral - de pildă, prin regulamentul intern - sau ele pot fi negociate în contractele individuale sau colective de muncă.
„Pentru evitarea oricăror discriminări, angajatorul trebuie să definească criterii clare și verificabile de acordare a bonusurilor, care să poată justifica acordarea de bonusuri diferite pentru salariații care prestează o muncă egală sau de valoare egală.
Astfel, angajatorul are libertatea de acordare a unor bonusuri ex gratia independent de criteriile ce privesc rezultatele efective ale muncii salariaților, dacă este în măsură să dovedească stabilirea unor criterii care sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate și necesare”, scriau cei de la Schoenherr acum ceva vreme.
Dacă un angajator își permite financiar să acorde acum anumite sume de bani angajaților săi, chiar dacă nu are ceva prevăzut la nivel intern în acest sens, o poate face. Și, probabil, acesta e unul dintre motivele pentru care ar putea fi preferate în fața altor tipuri de beneficii pentru salariați: banii se acordă, fără prea mari formalități, cel mai important fiind să fie fiscalizați în mod corect și în niciun caz acordați „pe sub masă”. Spre deosebire de tichetele cadou, să zicem, pentru care firma trebuie, practic, să încheie un contract cu emitentul de astfel de bilete de valore. Un alt motiv pentru care bonusurile ar putea fi preferate tichetelor stă în posibilitatea angajatului de a folosi acei bani cum crede de cuviință și când dorește.
Dacă la bonusurile de performanță nu se pune problema momentului acordării lor - fiind acela stabilit de angajator, în urma evaluărilor - iar astfel de bonusuri sunt privite de legea fiscală similar veniturilor salariale (așadar, se vor impozita cu 10% și se vor reține contribuțiile ca la salariu), în cazul primelor oferite cu ocazii speciale avem și un regim fiscal special.
„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei:
(i) cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie”, scrie în art. 76 din Codul fiscal.
Practic, dacă sumele de bani sunt oferite în aceste contexte - de Paște, de Crăciun, de 8 martie salariatelor sau pentru copiii minori ai angajaților de 1 iunie - atunci vorbim de sume care nu sunt impozabile atâta timp cât se încadrează în plafonul (recent modificat, de altfel) de 300 de lei. Anterior, plafonul era de două ori mai mic. Același plafon, și în cazul contribuțiilor plătite în mod normal pentru angajatul respectiv - sănătate, pensii și contribuția asiguratorie pentru muncă.
Primele pot beneficia de un regim fiscal preferențial dacă sunt acordate cu aceste ocazii speciale - în rest, indiferent cum sunt denumite de angajator, ele sunt taxate similar salariilor.
„Odată stabilite în scris, regulile de acordare a bonusurilor vor fi obligatorii pentru angajatorul însuși până la modificarea ori revocarea acestora (...) Deși inserarea unei clauze de bonus în contractul individual de muncă nu este obligatorie, în măsura în care angajatorul își asumă, în mod liber și în cunoștință de cauză, în calitate de profesionist, negocierea unei clauze de bonus și inserarea acesteia în cuprinsul contractului individual de muncă, el trebuie să acționeze cu bună-credință”, potrivit celor de la Schoenherr.