„Începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România (...) au obligația, în relația B2G, (...) să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura”, prevede Legea 139/2022, care a apărut aseară în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 490/2022.
Chiar înainte ca această lege să primească votul decisiv în Parlament, redacția noastră obținuse un răspuns de la MF din care reieșea că intenția autorităților este de a introduce obligativitatea folosirii e-Factura, în relația B2G, în partea a doua a anului. Dar fără să fie avansat un termen anume.
„[Referitor la] data de la care folosirea sistemului național privind factura electronică e-Factura va deveni obligatorie în relația B2G, menționăm că se intenționează introducerea acestei obligații în a doua parte a acestui an”, au specificat cei de la Biroul de relații cu mass-media al MF.
Sistemul e-Factura este operațional opțional, în relația firmelor cu statul pentru achizițiile publice, din 11 noiembrie 2021. Încă de la acel moment, reprezentanții MF au atenționat că, după o perioadă de acomodare, e-Factura pentru relația B2G urmează să devină obligatoriu.
Deși în noiembrie 2021 au evitat să dea un termen anume pentru trecerea la obligativitate în relația B2G, cei din minister au avansat ulterior, ca potențial termen, data de 1 iulie 2021. La o conferință fiscală din ianuarie 2022, Iulian Ardeleanu, Director General în cadrul MF, a spus că, „în relația business to government, e posibil să fie o abordare mai abruptă și termenul să fie la jumătatea anului, dar o să vedem în funcție de decizia care se va lua la nivel guvernamental”. Acum, odată cu apariția legii noi, avem o confirmare a acestui termen.
Pentru relația B2B, sistemul este operațional, tot opțional, pentru produsele cu risc fiscal ridicat, în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2022. De la 1 iulie 2022, însă, se va trece la obligativitate, acest termen fiind deja prins în legislație de ceva timp.
Dincolo de achizițiile publice și produsele riscante vândute în relația B2B, statul vrea ca, până (cândva) în 2023, e-Factura să devină obligatoriu pentru toate firmele (adică inclusiv pentru produse neriscante). Însă, pentru o obligație generală vizând relația B2B, România trebuie să obțină o derogare de la autoritățile europene.
În altă ordine de idei, Legea 139/2022 mai conține o schimbare notabilă - facturile electronice validate în e-Factura vor avea aplicat sigiliul electronic al MF, nu semnătura electronică a ministerului.
Comentarii articol (2)