„În contextul în care Înalta Curte de Casație și Justiție începe să soluționeze în mod definitiv litigii «interminabile» având ca obiect anularea deciziilor de impunere a creanțelor fiscale suplimentare, contribuabilii trebuie să ia în calcul să formuleze cereri pentru recuperarea dobânzilor asupra sumelor indisponibilizate în toți acești ani de organele fiscale.
Misterul regimului juridic al dobânzilor fiscale datorate în urma anulării actelor administrative fiscale – cel mai adesea fiind vorba de decizii de impunere – a fost elucidat prin adoptarea Legii nr. 295/2020”, scriu George Trantea (counsel) și Iulia Dobre (associate) - Filip&Company.
Legea nr. 295/2020, așa cum arăta redacția noastră la momentul respectiv, a venit cu o clarificare pentru termenul de prescripție de cinci ani pentru restituirea dobânzilor plătite în mai multe situații organului fiscal, printre care și situația anulării unor acte administrative fiscale - cel mai important, s-a stabilit că termenul începe să curgă din anul următor celui deciziei definitive.
Doar că, arată avocații, în practică s-a pus problema de când încep să curgă cei cinci ani în cazul dobânzilor asupra creanțelor fiscale stabilite și plătite de contribuabili înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 295/2020 (24 decembrie 2020), dar anulate în urma intrării în vigoare a legii.
„Cu toate că dreptul la restituirea dobânzilor se naște la momentul stingerii creanței fiscale individualizate în actul administrativ anulat, prescripția nu începe să curgă decât odată cu îndeplinirea condiției suspensive a anulării actului administrativ.
Astfel, contribuabilii care se află în situația obținerii unor soluții definitive prin care se confirmă dreptul la restituirea impozitelor și taxelor achitate în baza unor decizii de impunere nelegale, au dreptul de a solicita dobânzi pentru întreaga perioada scursă de la momentul plății și până la formularea cererii, chiar dacă această perioadă depășește 5 ani”, explică avocații - care e raționamentul acestora, în materialul publicat de Filip&Company astăzi.