Buna ziua,
Am avut un PFA pe care l-am inchis in anul 2005. La acea vreme nu se stiam ca trebuie sa platesc CASS si am ramas cu datorii. Am achitat datoriile restante in urma cu 2 ani, dar am fost sfatuita de contabilul CNAS sa nu platesc penalizarile. Acum am primit o instiintare ca s-a instituit procedura de executare silita de catre ei cu poprire pe veniturile banesti, in baza unui titlu executoriu din 2005.
intrebarea este: aceste datorii nu se prescriu dupa o anumita perioada de timp(3-5 ani) ?
Au dreptul sa ma execute silit dupa atata timp?
Multumesc anticipat!
In materie fiscala Termenul de prescriptie in materie fiscala este de 5 ani, cu exceptia cazurilor de infractiuni fiscale, de exemplu evaziunea fiscala, cand termenul este de 10 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga in momente diferite, de la caz la caz.
Pe de alta parte, acest termen poate fi suspendat (cand in calculul termenului nu se include o perioada de timp) sau poate fi intrerupt, cand se considera ca termenul incepe sa curga din nou, fara sa se ia in considerare perioada deja implinita din respectivul termen.
Reglementarile referitoare la prescriptia fiscala sunt prevazute in Codul de Procedura Fiscala.
Acest act normativ reglementeaza doua capitole distincte, respectiv
- prescriptia dreptului de a stabili obligatii fiscale,
- prescriptia dreptului de a cere executarea silita si
- a dreptului de a cere compensarea sau restituirea.
Momentul in care incepe sa curga termenul
Autoritatea fiscala trebuie sa stabileasca la modul concret obligatiile fiscale ale contribuabililor, respectiv cuantumul taxelor si impozitelor de platit.
Daca este cazul, trebuie sa ceara executarea silita a obligatiilor fiscale.
Prin urmare, prescriptia poate interveni ori asupra dreptului organului fiscal de a stabili obligatiile fiscale, ori asupra dreptului aceluiasi organ de a cere executarea silita a acestora.
Termenul de prescriptie începe sa curga în mod diferentiat, în functie de dreptul afectat de prescriptie.
In cazul dreptului de a stabili obligatii fiscale, termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care s-a nascut creanta fiscala (când s-a format baza de impunere care o genereaza).
Daca organul fiscal nu a stabilit obligatiile fiscale ale contribuabilului in acest interval de timp, prin emiterea unei decizii de impunere, nu va mai putea actiona in continuare pentru recuperarea datoriei.
Daca organul fiscal constata împlinirea termenului de prescriptie a dreptului de stabilire a obligatiei fiscale, va proceda la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanta fiscala, respectiv decizia de impunere.
Daca obligatia fiscala rezulta din savârsirea unei fapte de natura penala, termenul de prescriptie este însa de 10 ani si curge de la data savârsirii faptei, care însa trebuie sa fie sanctionata ca infractiune prin hotarâre judecatoreasca definitiva.
In cazul dreptului organului fiscal de a cere executarea silita a creantelor fiscale, termenul curge de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care obligatia fiscala a devenit scadenta.
Obligatia fiscala devine scadenta, de regula, la termenul aratat in decizia de impunere. Vezi Codul de Procedura Fiscala.
S-au prescris pana la urma datoriile catre cnas?!?! Si eu am fost instiinta de plata a unei sume de 2000 ron dupa radierea pfa-ului, am platit debitul de 1000 ron si au ramas penalitatiile tot in valoare de 1000 ron . Recent am primit somatie cu titlu executoriu de plata, de la fisc pt aceasta suma . au trecut 3 ani de cand am lichidat debitul si contractul la cnass l-am facut dupa radierea pf-ului. Ce ma sfatuiti?O zi buna.