avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CAS pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CAS pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor

In decembrie 2013 mi s-a refuzat de ANAF sa mi se dea adeverinta de venit pt. alocatia monoparentala pt. ca as avea datorii la stat.Nelucrand din 2005 am purces sa vad despre ce datorii este vorba. Aflu ca, in 2006 cand aveam cedat un spatiu in chirie - Pentru doua luni( ianuarie si februarie -venit 800 lei total)- am de platit 257 lei cu tot cu dobanzi si penalitati 732 lei!
Din 2006 si pana in 2013 am mai luat adeverinte de la ANAF pentru copil la scoala dar nu mi s-a spus niciodata despre vre-o datorie.Dosarul era absolut gol pana zilele trecute cand a aparut acest titlu executoriu de la CNAS datat din 2011. Am cerut o copie sa pot discuta cu cei de la CNAS sa incerc sa clarific situatia insa raspunsul lor a fost destul de obtuz :
"Obligatia de plata la Fondul de sanatate s-a facut prin Decizie de impunere
din oficiu , in data de 20/09/2011 , pentru veniturile din cedarea
folosintei bunurilor conform L95/2006.Ulterior a fost emisa Somatie de plata
si Titlu executoriu pentru suma reprezentand obligatii de plata calculata.
Sumele au fost stabilite in termenul de prescriere reglementat de L
571/2003-Codul fiscal in baza veniturilor comunicate de ANAF pe CNP-ul
dumneavoastra.
Toate documentele de comunicare inclusiv anuntul prin publicitate se
regasesc la Dosarul contribuabilului, transmis de CAS Bacau la Administratia
B, conform OUG 125/2011 de modificare a L571/2003"

Problema mea este ca locuiesc la tara. fiind surda nu ma pot angaja si singurul venit actual este alocatia copilului si cea monoparentala pe care le folosesc cu chibzuinta pt.copil.Nu am de unde sa le dau acesti bani si nu inteleg de ce ma anunta dupa aproape opt ani ca am ceva de platit! Sumele astea nu se prescriu? Nu am fost anuntata niciodata ca am de plata ceva pana in decembrie 2013
Cei de la ANAF mi-au spus sa platesc cei 257 de lei "ca nu-s un capat de tara". Cand ai un copil la scoala si venitul tau nu este de nici macar 150 de lei cred ca este un mare capat de tara! Va rog daca ma poate ajuta cineva cu un sfat. V-as fi foarte recunoscatoare. Este posibil sa pierd si alocatia monoparentala din cauza ca nu mi se va elibera acea adeverinta.
Cel mai recent răspuns: Botasca , utilizator 09:02, 25 Iunie 2014
LEGE nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii- A fost publicata M.Of. nr. 372/28 apr. 2006- deci dupa ce s-a expirat contractul meu de inchiriere.( contractul era la final ianuarie si februarie 2006).

Aceasta lege se aplica retroactiv? Daca da, de ce suma este atat de mare?
La un venit de 800lei - 257 doar la CNAS plus ca, dobanzile si penalitatile sunt enorme si nu era obligatia conform aceleiasi legi ( Art 222 din legea nr.95/2006,potrivit carora fiecare asigurat are dreptul sa fie informat cel putin o data pe an,prin casele de asigurari,asupra serviciilorde care beneficiaza,a nivelului de contributie personala si a modalitatii de ...) ca cei de la CNAS - sa ma informeze?

Va rog mult daca ma poate indruma cineva cu un sfat.
Trebuie sa solicitati ajutorul unui jurist (avocat), sa contestati debitul, deoarece suma este posibil sa fie prescrisa deoarece sunt mai mult de 5 ani de atunci.
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Codul de procedura fiscala
Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
......

Cap. 7 Prescripţia dreptului de a cere executarea silită şi a dreptului de a cere compensarea sau restituirea
Art. 131 Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.
..

Art. 133 Întreruperea termenului de prescripţie
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 131 se întrerupe:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii în orice alt mod a datoriei;
c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;
d) în alte cazuri prevăzute de lege.

Asadar, termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga incepand cu data de 01.01.2007.

2. Contractul de inchiriere era inregistrat la Adm.Fin?
Desigur.Contractul a fost inregistrat la Adm fiscala si s a platit impozit.Chiriasii au plecat in dec 2005 dar a ramas contractul pe ianuarie si februarie cand s-a expirat.

Totusi acea lege in baza careia s-a impus CASS s-a dat dupa ce era expirat contractul meu! Contractul s-a terminat in feb.2006 iar legea e data in in aprilie 2006.Le-am scris despre asta.

Se poate face contestatie acum in 2014 la un titlu executoriu din 2011 de care nu am stiut pana acum?

O alta problema apare ca s-a impozitat suma de 900- (atat am vazut in calculator la ANAF) desi chiria a fost de 400 deci doua luni 800 lei nu 900.
La ANAF mi se imputa suma de 732 cu tot cu dobanzi si penalizari- ( aproape cat am primit chirie pe acele doua luni!).

Problema ivita face ca cei de la ANAF, ilegal sa nu imi dea adeverinta de venit (pt. alocatia monoparentala, exista exceptie pe lege , insa ei ignora). Un sir larg de probleme, aparute cred eu, dintr-o greseala pe care efectiv nu am comis o eu, ci lucratorii din administratie.
Sunt bulversata si nici nu imi permit un avocat. Probabil ca ar fi stapanit situatia mult mai bine decat mine.De aceea am intrat pe forumul acesta sa cer un sfat.
Am scris din nou celor de la CNAS si mi-au raspuns :
"
Legea 95/2006 a modificat /completat /inlocuit OUG150/2002 care continea
aceleasi reglementari in materie de obligatii de plata.
Referitor la contestatie, termenul legal este 30 de zile atat pentru Decizia
de impunere cat si pentru titlul executoriu."

Pana la urma ,m-au zapacit de tot!
1. Ati anuntat la Adm.Financiara rezilierea contractului?

2. Cand v-au comunicat titlul executoriu?

Alte discuții în legătură

Prescriptia datoriilor catre stat violeta_vlasceanu@yahoo.com violeta_vlasceanu@yahoo.com Buna ziua, Ma numesc Violeta Vlasceanu si incepand cu 2006 functionez ca PFA dar am si statutul de salariat. Nu am stiut si nici nu am fost informata ca ... (vezi toată discuția)
Executare silita - plata contributiei la cas PopoviciAurelia PopoviciAurelia Bunica mea de 86 ani a primit o somatie si un titlu executoriu in data de 16.08.20011 pentru contributie, penalitati si dobanzi din anul 2005 neachitate si ... (vezi toată discuția)
Datorie la sanatate pfa suspendat GHeMI GHeMI Am un PF suspendat pe 3 ani.Dupa ce l-am suspendat mi-a venit de la sanatate de plata 1300 de lei baza si 1400 penalitati.Nu am semnat niciun contract in ... (vezi toată discuția)