Am primit si eu in luna septembrie 2011 o decizie de impunere pentru obligatii catre CNAS incepand cu 15 iulie 2007.
Ma aflu in Franta din martie 2005, dar am domiciliul inca in Romania. Am avut o activitate independenta de traducator din care nu am facut NICIODATA venituri.In 2009 am incheiat oficial activitatea pentru a nu imi mai complica existenta cu declaratiile pe 0 in fiecare an cand ma intorceam in tara.
La data de 20 septembrie 2011 ar fi trebuit sa platesc 928 RON plati si 936RON penalizari, dobanzi, etc.
Nu am de gand sa platesc aceste sume pentru servicii pe care nu le-am folosit.
Scriind la CNAS mi s-a raspuns "Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate reglementata de Legea
95/2006 nu este optionala.Asa cum am precizat intr-un e-mail anterior, este obligatorie pentru toti
cetatenii romani cu domiciliul in Romania.".
As dori sa stiu ce se intampla in cazul in care NU VOI PLATI. Ce riscuri sunt?
Va multumesc mult pentru raspuns.
Si eu sunt in aceeasi situatie cu dvs.Am consultat un avocat care m-a sfatuit sa contest decizia de impunere si titlul executoriu.
De la alte persoane am aflat ca li s-a pus poprire pe venituri.
CAPITOLUL VNorme 617/2007:
Executarea silita a creantelor datorate fondului de catre persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de ANAF
ART. 35
(1) In conformitate cu art. 215 alin. (3) din lege si art. 79 din Codul de procedura fiscala, pentru obligatiile de plata fata de fond ale persoanelor fizice care se asigura pe baza de contract de asigurare, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de ANAF, titlul de creanta il constituie, dupa caz, declaratia prevazuta la art. 32 alin. (4) sau decizia de impunere emisa de organul competent al casei de asigurari de sanatate, precum si hotararile judecatoresti privind debite datorate fondului.
(2) Titlul de creanta prevazut la alin. (1) devine titlu executoriu la data la care creanta bugetara este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut de lege.
ART. 36 CNAS, prin CAS sau persoane fizice ori juridice specializate, procedeaza la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite bugetului fondului si a majorarilor de intarziere datorate de persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea se realizeaza de catre ANAF, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala si ale prezentelor norme metodologice.
Asadar,se trece de catre acestia la aplicarea de masuri de executare silita asupra tuturor bunurilor urmaribile, mobile si imobile, proprietate a debitorului, precum si asupra veniturilor si disponibilitatilor banesti ale acestuia, in limita valorii necesare realizarii creantei la fond, a accesoriilor aferente si cheltuielilor de executare silita;
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Imi permit sa va mai deranjez cu niste lamuriri.
Am aceasta decizie din septembrie 2011. Am schimbat cateva mail-uri cu unul dintre semnatarii deciziei in cursul lunii ianuarie 2012, prin care concluzioneaza ""Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate reglementata de Legea
95/2006 nu este optionala.Asa cum am precizat intr-un e-mail anterior, este obligatorie pentru toti
cetatenii romani cu domiciliul in Romania.".
Care ar trebui sa fie urmatorii pasi din partea CNAS? Trebuie sa primesc o scrisoare oficiala prin care mi se spune ca se vor lua masuri de executare silita? Eu am un apartament cumparat cu credit ipotecar, banuiesc ca nu se pot atinge de ipoteca. Pe de alta parte nu obtin venituri in Romania. Am insa un cont bancar prin care platesc creditul apartamentului lunar, prin urmare nu sunt bani disponibili in cont decat la data ratei. Ce alte masuri poate lua CNAS in acest caz?
Va multumesc frumos.
Cas
camelia visla
Buna ziua! As dori sa stiu daca in cazul unui venit din inchirierea unei locuinte , in afara de impozitul pe venit trebuie sa platesc{ separat } si ... (vezi toată discuția)