ACCES PREMIUM
De ce premium?
SAF-T: Unele firme cu anul financiar diferit de cel calendaristic trebuie să raporteze activele chiar din 2022
Firmele care au anul financiar identic cu cel calendaristic trebuie să raporteze activele, prin fișierul SAF-T (declarația 406), abia din 2023. Însă obligația poate să intervină chiar din 2022 pentru unele companii cu anul financiar diferit de cel calendaristic, atrag atenția specialiștii.
Articolul continuă mai jos
__________
ACTUALIZARE (18.11.2022): Într-o schimbare radicală de optică, Fiscul a atenționat în noiembrie 2022 că prima raportare a părții de active a fișierului SAF-T nu se face pentru o fracțiune de an financiar, ci pentru primul an financiar pentru care s-au depus integral, lunar sau trimestrial, declarațiile 406.
__________
„Contribuabilii care ar trebui să depună în anul 2022 declarația informativă 406 pentru active sunt acei contribuabili care au obligația raportării SAF-T începând cu anul 2022 și care au anul financiar diferit de anul calendaristic, de așa natură încât termenul de depunere al situațiilor financiare să fie în cursul anului 2022. De exemplu, un vechi mare contribuabil (care are obligația raportării SAF-T începând cu 1 ianuarie 2022) care termină anul financiar la 31 martie 2022 va avea obligația depunerii declarației informative 406 pentru active, pentru perioada ianuarie - martie 2022, în cursul anului 2022, fără a include perioada aferentă anului financiar anterioară datei de 1 ianuarie 2022”, a explicat, la solicitarea avocatnet.ro,
Oana Rada, Managing Partner la Darian DRS Tax.
Însă până la ce termen ar trebui respectivii contribuabili să facă raportarea activelor? Regula de bază este că situațiile financiare se depun în 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar. Astfel, pentru exemplul de mai sus, termenul depunerii formularului 406 cu partea de active ar fi în august 2022.
„Declarația informativă 406 pentru active se depune până la termenul de depunere a situațiilor financiare aferente exercițiului financiar pentru care se raportează (150 de zile de la încheierea exercițiului financiar). Conform exemplului anterior, termenul de raportare a activelor pentru un mare contribuabil vechi care are anul financiar 1 aprilie - 31 martie este 28 august 2022. Subliniez faptul că pentru raportarea activelor nu se aplică perioada de grație prevăzută de Ordinul Fiscului 1.783/2021”, a precizat specialista.
Având în vedere această situație specială în care se pot găsi contribuabilii cu anul financiar diferit de cel calendaristic,
este recomandabilă prioritizarea fișierului SAF-T cu activele, nu fișierul SAF-T ce trebuie depus lunar sau trimestrial (pentru care există o perioadă de grație).
„Contribuabilii care trebuie să raporteze activele în declarația SAF-T în cursul anului 2022 ar trebui să prioritizeze diferit pregătirea secțiunilor de raportare SAF-T, în sensul prioritizării celei referitoare la active. În mod normal, companiile prioritizează informațiile ce trebuie raportate lunar, lăsând într-o ultimă etapă pregătirea raportării activelor și stocurilor, cu un termen de raportare mai îndepărtat (în cazul stocurilor, raportarea făcându-se la cererea autorităților, într-un termen minim de 30 de zile de la data solicitării). Recomandarea generală este ca marii contribuabili să urgenteze pregătirea raportării SAF-T, întrucât practica ne-a arătat că procesul de strângere de informații la nivelul companiilor este unul de durată, iar acesta este urmat de un proces de analiză, mapare și configurare a aplicației SAF-T, totalizând un minim de două-trei luni pentru generarea unui prim fișier xml”, a sfătuit Oana Rada.
Dincolo de raportarea lunară sau trimestrială a fișierului standard de control fiscal, contribuabilii trebuie să mai depună formularul și anual, dar strict pentru partea de active, conform Ordinului Fiscului 1.783/2021. Raportarea activelor se face la termenul depunerii situațiilor financiare anuale. Așa cum scriam mai sus,
obligația intervine prima oară pentru marii contribuabili din 2023, dacă au un an financiar identic cu cel calendaristic.
Așadar, raportarea anuală a fișierului SAF-T, care se face strict pentru partea de active, este
suplimentară raportării curente lunare sau trimestriale.
Firmele care au luna ca perioadă la TVA depun declarația 406 lunar. În rest, cei care au ca perioadă la TVA trimestrul, semestrul sau anul, precum și neplătitorii de TVA, depun declarația 406 trimestrial. Situații speciale avem în cazul părții de active a fișierului SAF-T, pentru care se face o depunere anuală (la termenul situațiilor financiare anuale), și în cazul părții de stocuri, pentru care depunerea se face numai la cererea autorităților (în minimum 30 de zile calendaristice de la solicitarea Fiscului).
În anul 2022, numai marii contribuabili au obligația de depunere a fișierului SAF-T. Mai precis, obligația transmiterii intervine de la 1 ianuarie 2022 pentru marii contribuabili încadrați așa și în 2021, respectiv de la 1 iulie 2022 pentru
cei deveniți mari contribuabili la 1 ianuarie 2022.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.