Legea nr.125/2022 dă dreptul PFA-urilor la recunoașterea perioadelor de activitate ca vechime în muncă și în specialitate dacă:
- activitatea ca PFA a generat venituri nete de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară în anul pentru care se face recunoașterea;
- PFA-ul este înregistrat la Registrul Comerțului cu un singur cod CAEN sau cu codul CAEN principal pentru care se face recunoașterea.
Pentru cei care se gândesc să renunțe la statutul de salariat și să continue colaborarea cu angajatorul pe PFA această lege ar putea să fie un motiv în plus în favoarea deciziei - practic, ar avea câștigat un beneficiu pe care nu îl aveau până acum, dacă ar vrea să se întoarcă apoi la statutul de salariat.
Deși explicam, recent, în acest material, la ce ajută, de fapt, Legea 125, respectiv la angajările pe posturi bugetare, precum și care e legătura cu stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, motivul pentru care ar trebui privită cu atenție înlocuirea pantofilor de salariat cu aceia de PFA contractat de aceeași firmă care i-a fost și angajator este altul: riscul ca cei de la Fisc să nu vadă cu ochi buni situația și să considere că, de fapt, s-a încercat „fraudarea” statului prin plata mai puținor taxe decât ar fi fost normal.
Dacă PFA-ul obține venituri doar de la compania X, cu care înainte a avut un raport de muncă, Fiscul va vedea clar o problemă aici, așa cum explicam, acum ceva vreme, în acest material. Istoricul companiei X cu persoana Y poate fi un prim semnal pentru organul fiscal că acolo ar fi vorba de încercarea de a încălca legea fiscală: ca să eludeze regimul de taxare, mai împovărător, al salariatului, Y își face PFA și trece de la raportul de muncă cu compania X la contractul de prestări servicii pentru compania X. Ca PFA, doar impozitul e același cu salariații, pentru că la sănătate și la pensii se plătește mai puțin.
Riscul reconsiderării raportului dintre firmă și PFA ca fiind, în realitate, unul de dependență, tipic celui de muncă este impunerea din urmă a taxelor salariale. Cu alte cuvinte, pe lângă ce s-a plătit, eventual, la stat ca PFA, ar mai trebui plătite și contribuțiile, dacă nu s-au achitat, plus contribuție asiguratorie de muncă, pe care o datorează angajatorul pentru salariat. În cazul în care a trecut ceva timp, nedeclararea vine și cu impunerea unor accesorii acelor debite principale care ar putea să însemne sume destul de mari.