CJUE s-a pronunțat azi în patru spețe ajunse în atenția sa cu întrebări preliminare de la instanțele naționale, una dintre acestea vizând chiar România și un IFN (instituție financiară non-bancară) de la noi (C-725/19 Impuls Leasing România). În esență, Curtea a fost întrebată dacă principii procedurale naționale, precum autoritatea de lucru judecat, pot limita competențele instanțelor, în special acelora de executare, în a aprecia caracterul eventual abuziv al clauzelor contractuale.
„Curtea arată că instanța națională este obligată să aprecieze din oficiu caracterul abuziv al unei clauze contractuale care intră în domeniul de aplicare al Directivei 93/135 și că statele membre sunt obligate să prevadă mijloace adecvate și eficace pentru a preveni utilizarea în continuare a clauzelor abuzive”, subliniază Curtea, de principiu.
În concret, în speța privind Impus Leasing România, problema era că legea noastră nu permite instanței de executare să analizeze caracterul abuziv al clauzelor unui contract considerat titlu executoriu atunci când e sesizată cu o contestație la executare, întrucât la noi există o acțiune de drept comun în cadrul căreia caracterul abuziv al clauzelor unui astfel de contract între un profesionist și un consumator este verificat de judecători. Iar consumatorul care solicită suspendarea procedurii de executare silită este obligat să plătească o cauțiune, calculată pe baza valorii obiectului acțiunii
„Or, potrivit Curții, este probabil ca un debitor care nu își execută obligația de plată să nu dispună de resursele financiare necesare pentru a constitui garanția cerută. În plus, aceste costuri nu pot descuraja consumatorul să sesizeze instanța în vederea examinării naturii potențial abuzive a clauzelor, situație se regăsește cu atât mai mult atunci când valoarea obiectului acțiunilor formulate depășește semnificativ valoarea totală a contractului. Curtea consideră, așadar, că dreptul Uniunii nu permite o asemenea reglementare națională”, potrivit CJUE.
Din 28 mai însă Legea clauzelor abuzive se modifică și inclusiv aspectul problematic discutat aici urmează să fie eliminat de noile prevederi: „instanța de executare are posibilitatea de a examina în cadrul contestației la executare, la cererea consumatorului sau din oficiu, dacă clauzele dintr-un contract încheiat între un profesionist și un consumator ce constituie titlu executoriu au caracter abuziv, o astfel de contestație la executare fiind imprescriptibilă” este noua prevedere care se va aplica în curând.
Totodată, este eliminată cauțiunea în cazul celor cu venituri mici: „atunci când se solicită suspendarea executării silite, consumatorii sunt exceptați de la plata unei cauțiuni atunci când fac dovada faptului că veniturile lunare nu depășesc valoarea cumulată a două salarii minime pe economie”. De asemenea, este impusă examinarea din oficiu a caracterului eventual abuziv al clauzelor.