avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita cu referire la Directiva 93/13 a CEE
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita cu referire la Directiva 93/13 a CEE

spicuiesc dintr-un articol:
"În anul 2009,doamna Kušionová a încheiat cu SMART Capital un contract de credit de consum pentru suma de 10 000 de euro. Pentru garantarea creanței, s-a constituit o garanție imobiliară asupra locuinței familiale. Ulterior, doamna Kušionová a formulat o acțiune în anularea contractului de credit și a contractului de constituire a garanției, îndreptată împotriva SMART Capital, invocând natura abuzivă a clauzelor din contractul încheiat cu această întreprindere. În acest context, Krajský súd v Prešove (Curtea Regională din Prešov, Slovacia), sesizată în apel, a adresat Curții de Justiție mai multe întrebări preliminare. Instanța de trimitere dorește să se stabilească dacă clauza din contract referitoare la executarea extrajudiciară a garanției care grevează bunul imobiliar prezintă un caracter abuziv. Instanța națională precizează totodată că această clauză permite creditorului să execute garanția fără intervenția unui control jurisdicțional. Mai întâi, Curtea amintește că, potrivit Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, politicile Uniunii asigură un nivel ridicat de protecție a consumatorilor. Carta consacră de asemenea dreptul la o cale de atac eficientă. Aceste imperative își produc efectele la punerea în aplicare a Directivei 93/13...În ceea ce privește caracterul proporțional al sancțiunii, Curtea subliniază că trebuie să se acorde o atenție deosebită împrejurării că bunul grevat de garanție este bunul imobiliar care constituie locuința familială a consumatorului. Astfel, în dreptul Uniunii, dreptul la locuință este un drept fundamental garantat de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene care trebuie luat în considerare de instanța națională în cadrul aplicării Directivei 93/13. În speță, Curtea concluzionează că posibilitatea instanței naționale competente de a adopta orice măsură provizorie ar putea constitui un mijloc adecvat și eficace de a împiedica aplicarea clauzelor abuzive, aspect care trebuie verificat de instanța de trimitere. MENȚIUNE: Trimiterea preliminară permite instanțelor din statele membre ca, în cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, să adreseze Curții întrebări cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu soluționează litigiul național. Instanța națională are obligația de a soluționa cauza conform deciziei Curții. Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanțe naționale care sunt sesizate cu o problemă similară."
Dupa cum se precizeaza in speta, este vorba de un credit cu garantie imobiliara. Cu atat mai abitir se poate invoca Directiva in cazul unor credite fara garantie imobiliara. Dreptul la locuinta este un drept fundamental.
Prin urmare, va intreb din nou: prin contestatie la executarea unui credit neplatit fara garantie imobiliara se poate invoca aceasta directiva?
Doresc sa mentionez ca toate cautarile mele izvorasc din revolta vis-à-vis de executarile silite imobiliare ca urmare a unui credit fara garantii imobiliare. Pare naiv, insa (poate) din intrebarile mele, din spetele cautate de mine, cineva va reusi sa nasca un precedent pentru a stopa inutila (sub aspect social si public) evacuare.
Multumesc


Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 15:54, 14 Februarie 2015
Sunt state (Italia, Spania, Ungaria, sper sa nu gresesc), unde imobilul in care locuiesti nu poate fi executat.
Da' aici, in Romania, pe cine intereseaza: pe nimeni!
Pe de alta parte, cine sa aplice legislatia comunitara?!
Militisti si absolventi de stefan gheorghiu, cu diplome echivalate si ras-echivalate si ajunsi sa imparta (ne)dreptatea?!
Sau progeniturile si totodata inlocuitorii lor, ,,absolventi" de spiru haret la ff?!
Acum o luna am pierdut un proces la fond pt. ca distinsa d-na judecatoare nu auzise de o Hotarare a CJUE. Am cerut suspendarea procesului pana domnia sa isi face un update si era sa ma invart de o amenda: clasica ,,sfidare a curtii".
M-am adresat presedintelui de instanta, inspectiei csm.... apa de ploaie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
DlGoe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie executare silita remusbv8 remusbv8 Buna ziua, Am fost executat silit pentru niste credite din 2018 pentru un IFN dar dupa verificare pe acele contracte de credit nu apare semnatura mea fizica ... (vezi toată discuția)
Credit volksbank titima titima In august 2008 am contractat la Volksbank un credit in valoare de 49000 CHF (adica 30000 euro la paritatea din data contractarii creditului). Pana in ian 2013 ... (vezi toată discuția)
Buna seara, pot ataca in instanta niste ifn-uri care practica ... Arrow127 Arrow127 Buna seara, Pot ataca in instanta niste IFN-URI care practica dobanzi foarte mari si penalitati extra mai mari decat dobanzile ? Practic daca ai probleme o ... (vezi toată discuția)