Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Traficul aerian își revine. Peste trei milioane de pasageri au trecut prin aeroporturile „Henri Coandă” și Băneasa de la începutul anuluiRidicarea restricțiilor se reflectă și în evoluția traficul aerian. Astfel, Compania Națională de Aeroporturi București anunță că, în primele patru luni ale acestui an, valorile de trafic de pe aeroporturile „Henri Coandă” și Băneasa au depășit 3 milioane de pasageri.
Potrivit companiei, evoluţia pozitivă a traficului a dus la rezultate pozitive, peste valorile bugetate. Astfel, rezultatele financiare înregistrate de CNAB la 4 luni arată o cifră de afaceri de 50,2 milioane de euro, faţă de 33,12 milioane de euro bugetat şi un profit brut dublu față de cel bugetat, de aproape 16 milioane de euro.
Directorul general al companiei, George Dorobanțu, a declarat că s-a redus decalajul față de 2019, cel mai bun an din istoria traficului aerian, și s-a ajuns la 80% față de acel nivel.
Totodată, compania anunță investiții pentru perioada următoare. Sunt vizate, printre altele, creșterea capacității de procesare a pasagerilor, modernizarea benzilor de bagaje, dar și digitalizarea sistemului de informaţii.
Redeschiderea unor mine de magneziu și grafit ar putea începe în 2023, anunță ministrul EconomieiRomânia are o parte din cele 137 de materii prime critice de care UE este dependentă, printre care magneziul și grafitul și procesul de redeschidere a unor astfel de mine în țara noastră va începe în anul 2023, a anunţat, marţi, ministrul Economiei, Florin Spătaru.
„Au existat Hotărâri de Guvern pentru închiderea acestor exploatări. Redeschiderea minelor de grafit presupune adoptarea normelor de aplicare a Legii minelor în care să fie menţionat, ca obiectiv, redeschiderea minelor închise şi, de asemenea, Hotărâri de Guvern care să ducă la redeschiderea acelor mine, punctual. Dacă un astfel de demers este în mâna Guvernului, aici vorbim şi de implicarea Parlamentului, atunci finalizarea procesului s-ar putea realiza în cursul acestui an.Dacă vorbim şi de aprobarea Parlamentului, voi face un apel către membrii Parlamentului pentru adoptarea în regim de urgenţă a unor astfel de acte normative pentru că avem nevoie de ele: avem un mare producător de aluminiu, avem doi mari producători din industria automotive şi avem industrie orizontală extrem de puternică.Avem nevoie de aceste resurse. Ca să concluzionăm: ne propunem ca până la sfârşitul anului să finalizăm aprobarea acestor acte normative, urmând ca investiţiile efective să poată să fie realizate începând cu 2023. Pentru asta discutăm cu Comisia Europeană, pentru a găsi resursele necesare prin fonduri europene pentru retehnologizare”, a afirmat Florin Spătaru, la conferinţa
„România şi industriile de vârf: Cum putem folosi oportunitatea resetării accelerate a economiei europene”.
Ciucă: Exploatarea gazelor naturale la Marea Neagră este un obiectiv esenţial pentru obţinerea independenţei faţă de gazul rusescÎnceperea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră reprezintă un obiectiv esenţial în demersul de a obţine independenţa de aprovizionare faţă de gazul rusesc, a declarat marți premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a avut marţi o întâlnire, la Palatul Victoria, cu Eric Faillnet, director al Grupului Carlyle International Energy Partners, principalul acţionar al companiei Black Sea Oil&Gas.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, cu această ocazie, prim-ministrul a salutat interesul investitorilor faţă de începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, prin dezvoltarea Proiectului de la Midia, care va asigura, începând din acest an, zece la sută din producţia necesară la nivel naţional.
Comentarii articol (0)