ACCES PREMIUM
De ce premium?
În cazul suspendării CIM-ului, perioada de probă va fi continuată după revenirea salariatului în activitate
Atunci când, din diverse motive, un contract individual de muncă (CIM) se suspendă în perioada de probă, finalul perioadei de probă nu va fi cel estimat inițial, ci va începe să curgă din nou din momentul în care CIM-ul este reactivat.
Articolul continuă mai jos
Prevederile se regăsesc în
Codul muncii, la art. 49, alin. 6:
"În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept."Astfel, termenele care se întrerup din clipa în care CIM-ul se suspendă fac referire și cele legate de perioada de probă.
Mai exact, dacă un salariat intră într-un concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, răstimp în care CIM-ul se suspendă de drept, perioada de probă va continua din clipa în care salariatul va reveni la muncă.
Despre situația în care angajatorul decide să renunțe la salariatul aflat în perioadă de probă, iar cel din urmă se află în concediu medical am scris
în acest articol.
La fel stă situația și dacă la baza suspendării CIM se află inițiativa salariatului (de exemplu: concediu paternal sau pentru formare profesională) sau întreruperea se face pe bază acordului părților (cum ar fi situația concediului fără plată).
Totuși, important de reținut este că dacă angajatorul decide să se folosească de dreptul de a concedia salariatul în interiorul sau la finalul perioadei de probă, iar salariatul are CIM-ul suspendat, notificarea privind încetarea contractului va fi emisă abia după ce contractul de muncă va fi reactivat, iar salariatul revine la muncă.
Notificarea emisă în perioada în care CIM-ul este suspendat nu poate produce efecte juridice, putându-se ajunge la un conflict de muncă în instanță.
Aceste reguli sunt valabile doar
dacă perioada de probă este prevăzută în mod expres în contractul de muncă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)