ACCES PREMIUM
De ce premium?
Situațiile în care concediul medical nu întrerupe suspendarea contractului de muncă
În situația în care salariatul care se află în concediu fără plată (răstimp în care contractul de muncă este suspendat) primește un certificat de concediu medical, legislația spune că primul concediu se întrerupe și prevalează incapacitatea temporară de muncă. Totuși, această regulă nu este valabilă în alte situații în care contractul de muncă este suspendat, cum ar fi cel în care salariatul se află în concediul de creștere a copilului sau concediul paternal.
Articolul continuă mai jos
Și în cazul concediului de odihnă în timpul căruia intervine un concediu medical, primul se întrerupe, însă, în această situație, contractul este în derulare.
“Pentru a stabili dacă în cadrul actelor normative au fost avute în vedere toate situațiile în care suspendarea ar fi întreruptă de incapacitatea temporară de muncă, trebuie să facem distincția dintre suspendarea contractului pe perioada concediului fără plată și celelalte cauze de suspendare, analizând și tipul drepturilor de care beneficiază salariații pe perioada suspendării. Pe perioada suspendării contractului în cazul concediului fără plată la solicitarea salariatului și cu acordul angajatorului, salariatul poate beneficia, cel mult, de alte drepturi prevăzute în contractul individual sau colectiv de muncă ori în regulamentul intern, cu excepția celor de natură salarială. Altfel spus, suspendarea în cazul concediului fără plată nu presupune plata unei indemnizații sau unui alt drept de natură salarială și exclude prestarea muncii”, a explicat, pentru
avocatnet.ro,
Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
În cazurile în care contractul de muncă este suspendat în baza altor dispozițiile legale, cum ar fi în cazul concediului de creștere a copilului, concediul medical pentru incapacitatea temporară de muncă nu va întrerupe suspendarea contractului, ci va produce efecte abia după ce salariatul revine la locul de muncă și contractul redevine activ, subliniază consilierul juridic.
“Salariații care se încadrează în condițiile prevăzute de lege privind acordarea concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate vor beneficia de aceste drepturi începând cu ziua în care încetează suspendarea contractului individual de muncă, dacă incapacitatea temporară se menține, chiar dacă a fost constatată anterior”, afirmă Dan Năstase.
Astfel, cei care revin dintr-o perioadă de suspendare a contractului, cum ar fi
concediul paternal sau
concediul de creștere a copilului, deși afecțiunea care a dus la eliberarea concediului medical a apărut în răstimpul suspendării, vor primi indemnizația aferentă certificatului medical doar din ziua în care contractul se reactivează.
“Având în vedere situațiile prevăzute expres și limitativ de art. 16 alin (1) din OUG 158/2005, cu modificările și completările ulterioare, respectiv concediile de odihnă și cele fără plată, consider că în celelalte situații în care contractul de muncă este suspendat nu sunt aplicabile dispozițiile privind întreruperea suspendării contractului de muncă”, a concluzionat Dan Năstase.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.