Totuși, această notificare de încetare nu poate fi transmisă cât timp salariatul se află într-o incapacitate temporară de muncă certificată de un concediu medical (CM) deoarece, în acest răstimp, se suspendă atât contractul de muncă, cât și obligațiile și drepturile părților, implicit dreptul de a înceta relația de muncă.
"În perioada de probă, părțile își execută obligațiile și își exercită drepturile, deci ne aflăm în faza de executare a contractului individual de muncă și astfel avem în vedere că atunci când contractul de muncă este suspendat, sunt suspendate toate termenele privind încheierea, executarea, modificare și încetarea lui, inclusiv cel prevăzut pentru perioada de probă. În aceste condiții, după reluarea activității, adică din momentul în care este repus în executare contractul de muncă, reîncepe să curgă termenul prevăzut pentru perioada de probă și pot fi incidente dispozițiile art. 31, alin. (1) și (3) din Codul muncii, după caz. În cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă ne aflăm într-o suspendare de drept a contractului, nefiind posibilă încetarea sa în nicio situație, cu excepția cazului în care intervine încetarea de drept prevăzută de art. 56", a explicat, pentru avocatnet.ro, Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Deși Codul muncii stabilește situațiile clare în care nu poate fi dispusă concedierea - pe durata CM, suspendării activității ca urmare a instituirii carantinei, în cazul salariatei gravide, pe durata concediului de maternitate sau a celui pentru creșterea copilului sau pe durata concediului de odihnă -, încetarea relației de muncă în timpul perioadei de probă nu reprezintă o concediere propriu-zisă, ci este o posibilitate recunoscută ambelor părți.
Mai exact, salariatul care, deși se află în perioada de probă, este în concediu medical, nu poate fi notificat privind încetarea raportului de muncă și nici nu poate, la rândul său, să beneficieze de dreptul de a notifica angajatorul că intenționează să înceteze raportul de muncă, ambii având obligația de a aștepta momentul în care reîncepe executarea contractului, respectiv revenirea la muncă a angajatului.
"În cazul în care angajatorul îl notifică pe salariat în timpul în care acesta este în concediu medical, notificarea nu poate produce efecte juridice, iar salariatul al cărui contract a încetat astfel poate sesiza instanța competentă, în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care a luat cunoștință de măsura dispusă. În conflictele de muncă, sarcina probei revine angajatorului, deci salariatul care a fost notificat privind încetarea raportului de muncă în perioada în care se afla în concediu medical poate depune o copie a certificatului medical și a contractului de muncă sau poate solicita instanței să oblige angajatorul să depună aceste probe", a mai subliniat consilierul juridic.
Reamintim că un angajator nu poate refuza plata concediului medical al unui salariat aflat în perioada de probă pe motiv că este la începutul relației de muncă. Cât timp îndeplinește condiția stagiului minim de cotizare de șase luni din ultimele 12 luni, perioadă ce poate fi completată și cu adeverințe de la fostul angajator, salariatul are dreptul să primească indemnizația medicală aferentă codului prevăzut pe certificatul de concediu medical.
Totuși, în cazul anumitor situații, stagiul minim de asigurare a fost eliminat. Mai exact, este vorba de concediile medicale emise pentru bolile infectocontagioase din grupa A, în care este inclusă şi COVID-19, pentru măsura izolării sau carantinării, pentru urgenţele medico-chirurgicale, tuberculoză, cancer şi SIDA.
Angajatorii care nu plătesc indemnizațiile concediilor medicale, deși salariații care le prezintă au acest drept, riscă amenzi cuprinse între 3.500 și 6.000 lei, "dacă luăm în calcul sesizarea casei de asigurări de sănătate, iar în cazul unui litigiu ce are ca obiect modul de calcul și de plată a indemnizațiilor, angajatorul poate fi obligat și la plata de daune-interese”, a afirmat Dan Năstase, cu altă ocazie.
Totuși, dacă salariatul nu îndeplinește stagiul minim de asigurare și nici nu are un concediul medical exceptat de la stagiul minim, angajatorul nu este obligat să îi plătească acestuia indemnizația. O poate face, dacă dorește și are fondurile necesare, fără a putea să-și recupereze banii apoi de la stat, însă nu are nicio obligație legală.
Angajatorul se poate folosi de certificatul de concediu medical sau de adeverința medicală primită de salariat pentru a putea justifica intern perioada de lipsă de la locul de muncă.
Alte articole utile pentru angajatori despre perioada de probă:
- Unui salariat trebuie să i se plătească concediul medical chiar dacă este în perioada de probă?
- Încetarea CIM în perioada de probă: Deși nu e necesară motivarea deciziei de terminare a contractului, angajatorul nu poate proceda discreționar
- Interdicția de concediere a salariatelor gravide se aplică și în perioada de probă?
- Încetarea contractului în perioada de probă: Indiferent cine a decis terminarea relației de muncă, zilele muncite trebuie plătite
Comentarii articol (1)