ACCES PREMIUM
De ce premium?
Încetarea contractului în perioada de probă: Indiferent cine a decis terminarea relației de muncă, zilele muncite trebuie plătite
Cât timp perioada de probă este una dintre mențiunile regăsite în contractul individual de muncă semnat atât de salariat, cât și de angajator, toate drepturile și obligațiile prevăzute de legislația muncii sunt aplicabile ambelor părți.
Articolul continuă mai jos
Perioada de probă este intervalul de timp în care angajatorul poate evalua aptitudinile/cunoștințele noului salariat, dar și un răgaz pentru salariat pentru a vedea dacă se potrivește noului loc de muncă. Această perioadă de probă vine și cu posibilitatea încetării relațiilor de muncă
fără aplicarea regulilor preavizului, fiind suficientă o notificare, fără o motivare a deciziei, a oricărei dintre părți.
Citește și: Dacă perioada de probă nu este trecută expres în contract, regulile încetării relației de muncă fără preaviz nu se aplicăAșa cum menționam anterior, salariatul care se află în interiorul perioadei de probă se bucură de aceleași drepturi ca și cel permanent, respectiv
poate primi indemnizație de concediu medical pe baza unui certificat medical și poate
solicita zile de concediu de odihnă. În același timp are și aceleași obligații ca și un angajat permanent, să se prezinte la locul de muncă conform programului de lucru stabilit și să îndeplinească atribuțiile din fișa postului.
În contrapartidă, angajatorul are obligația de a-l remunera pe salariat în această perioadă de probă, chiar dacă are dreptul de a renunța oricând în acest interval sau la finalul lui la această relație de muncă.
Doar pentru că salariatul este “testat”, asta nu înseamnă că nu trebuie plătit, mai ales că el îndeplinește atribuțiile pentru postul pentru care a fost angajat. Această perioadă de probă nu este o perioadă de voluntariat din partea salariatului, acesta trebuind să fie plătit pentru acest interval conform salariului stipulat în contractul de muncă semnat de ambele părți. Această plată a orelor/zilelor muncite trebuie făcută de angajator indiferent dacă el a fost cel care a decis încetarea relației de muncă sau salariatul.
Subliniem faptul că
perioada de probă începe abia după ce contractul de muncă este semnat, nu înainte, iar angajatorii care procedează contrar riscă amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană descoperită într-o astfel de situație.
Poate și mai important este faptul că
în contractul individual de muncă angajatorul nu poate stipula faptul că perioada de probă, indiferent de durata ei, nu este remunerată. Chiar dacă salariatul acceptă și semnează acest lucru, prevederea din contractul de muncă nu este legală, deoarece, conform legislației muncii, salariatul nu poate renunța la un drept al său prevăzut de lege, în acest caz fiind dreptul la remunerație.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.