avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia si drepturile angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia si drepturile angajatului

Buna ziua,



Am si eu cateva intrebari legate de demisie si de Noul Cod al Muncii.



1.In cazul depunerii demisiei este necesar un preaviz de 20 de zile lucratoare?

2. Daca iti depui demisia incepand cu data de 1.02 sa zicem, contract incheiat prin acordul partilor incepand de astazi 6.01.2012, angajatorul este obligat sa te pastreze in perioada aceasta si sa iti plateasca la zi toate drepturile contractuale? Nu poate sa renunte la tine inainte de termen.

3.De asemenea as dori sa stiu daca in perioada respectiva cfm Noului Cod al Muncii poti in intr-un interval de 4h sa iti cauti alt job.

4. In cazul demisiei stiam ca inainte (cu aprox 2 ani in urma) erai Asigurat la Casa de Sanatate inca o luna de zile. Vreau sa stiu daca acest lucru este valabil si acum sau daca s-a schimbat ceva in legislatie.



Problema este ca am un angajator hotarat sa restructureze, dar sa nu plateasca compensatorii si sa imi forteze mana sa imi semnez demisia. Si vreau sa imi stiu drepturile in cazul unui contract pe perioada nedeterminata.



Astept cu interes raspunsurile voastre.



Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:22, 7 Ianuarie 2012
1. In cazul demisiei termenul de preaviz este cel prevazut in c.i.m.sau in ccm si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
In speta, nu este obligatoriu ca termenul de preaviz in cazul demisiei sa fie de 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile lucratoare

2. In perioada prevaizului , timpul de munca este cel mentionat in c.i.m. ... reducerea timpului de munca pe perioada preavizului este posibila numai daca asa ceva este reglementat in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

3. Sunteti asigurat la C.A.S. pana la data incetarii raportului de munca ....
Va multumesc pt raspuns! Mai am o intrebare: in cazul concedierii se aplica cele prezentate de dvs>? Adica angajatul nu are nici un cuvant de spus cfm Noului Cod al Muncii?!
EU stiam ca in preaviz , indiferent de cazul demisiei sau concedierii, se sta 4h si in restul timpului angajatul isi poate cauta de lucru.

De asemenea inca astept un raspuns la intrebarea 2, legata de "pastrarea angajatului" in preaviz. Si acest lucru ramane la latitudinea angajatorului? Adica cele 20 de zile pot sa fie 10 sau niciuna? Multumesc!
Ceea ce stiati de dvs era prevazut in fostul CCMN ... care la art.74 alin.3 stipula ca, in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator. ... situatia care se aplica numai in cazul concedierii.

Pe perioada preavizului se pastreaza calitatea de salariat ... atat salariatul , cat si angajatorul au aceleasi drepturi si obligatii ca si in cazul inexistentei preavizului ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este perioada de preaviz demisie/concediere bacau73 bacau73 - stiu ca potrivit noului cod al muncii perioada de preaviz pentru persoanele care detin functii de conducere este de 45 de zile lucratoare. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz? corina.trandafir corina.trandafir ptr sef serviciu marketing cat este preavizul ptr concediere?20 sau 30 zile lucratoare?dar contabil sef?ms (vezi toată discuția)
Perioada preaviz avoovi avoovi Buna Am si eu o nelamurire. Dupa noul cod al muncii perioada de preaviz s-a marit la 20 zile lucratoare pt. functii de executie si 45 zile lucratoare pt. ... (vezi toată discuția)