avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada preaviz

Buna
Am si eu o nelamurire. Dupa noul cod al muncii perioada de preaviz s-a marit la 20 zile lucratoare pt. functii de executie si 45 zile lucratoare pt. functii de decizie(pana la ce rang este functie de decizie? La cati subordonati se considera functie de decizie? Un sef de echipa/tura este considerat tot functie de decizie? La urma urmei are si el un sef, fara de care nu poate lua singur decizii). Daca pe anul respectiv, angajatul care este in preaviz nu si-a efectuat concediul de odihna legal pe perioada zilelor lucrate din anul in curs, ce spune legea in acest caz. Se acorda aceste zile restanta in perioada de preaviz, scazindu-se din perioada de preaviz, sau se platesc? In vechiul cod al muncii parca spunea legea ca angajatului trebuie sa i se acorde 4 ore zilnic(adica sa i se reduca din program) pt. cautarea unui nou loc de munca. Mai este valabil?
Multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 5 Iulie 2011
Concediul de odihna pentru perioada din an lucrata, daca nu a fost efectuat, se va compensa in bani la incetarea contractului de munca.
In perioada de preaviz angajatul isi desfasoara activitatea normal, 8 ore/zi, asa a fost intotdeauna in cazul demisiei. CCMUN prevedea reducerea programului de lucru pe perioada de preaviz in caz de concediere.
1. In vechiul continut, Codul Muncii prevedea ca sunt salariati cu functie de conducere administratorii-salariati, inclusiv presedintele consiliului de
administratie dacã este si salariat, directorii generali si directorii, directorii generali adjuncti si directorii adjuncti, sefii compartimentelor de muncã - divizii,
departamente, sectii, ateliere, servicii, birouri -, precum si asimilatii lor
stabiliti potrivit legii sau prin contractele colective de muncã ori, dupã caz, prin regulamentul
intern.
in prezent, Codul Muncii prevede ca , functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului.

2. Zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani la incetarea c.i.m.

3. Pe perioada preavizului acordat in cazul demisiei , timpul de munca este cel prevazut in c.i.m.

4. Pe perioada preavizului se poate lua C.O.
Dar daca nu se respecta de catre angajat perioada de preaviz in cazul demisiei, ce se poate intampla? Daca trebuie sa stai 45 zile lucratoare asta inseamna mai mult de 2 luni!!! Eu mi-am gasit deja de lucru si trebuie sa incep lucrul la noul job, altfel il pierd. Ce fac? Pierd noul loc de munca din cauza unei legi aberante? Am inteles ca acum nu mai este valabil transferul ca in vremurile apuse.
Juridic ce ti se poate intampla daca nu respecti acest preaviz si pleci pur si simplu?
Multumesc.
1. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia.

2. Foarte multi angajati nu cunosc destul de bine legislatia muncii si , prin urmare, isi dau demisia in loc sa solicite incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. - situatie in care nu se acorda preaviz ... in cazul demisiei , perioada de preaviz este cea prevazuta in c.i.m.

3. Asa cum am spus mai sus , nerespectarea preavizului poate conduce la desfacerea disciplinara a c.i.m.
As avea si eu o intrebare. Sunt in perioada de preaviz in urma reorganizarii finantelor publice. Pana acum am fost incadrata pe un post cu studii medii desii am studii superioare mi se tot spune ca nu pot promova habar nu am de ce. Acum am vrut sa optez sa dau concurs pe un post cu studii superioare dar la fel mi se spune ca nu se poate. Eu nu vreau sa ma las o sa cer in scris o explicatie ca daca mi se tot spune verbal ca nu se poate eu nu am nimic la mana cu care sa dovedesc ca am incercat. Oricum asta inseamna ca raman fara servici pentru ca pot opta doar pentru un singur post. Intrebarea mea e daca mi se comunica in scris ca nu am voie sa particip la concurs pe un post cu studii superioare ce drepturi am in perioada de preaviz? Adica sincer daca tot raman fara servici as vrea si eu sa pot lucra doar 4 ore/zi dar am inteles ca si asta e doar daca vrea seful, asa e?

Alte discuții în legătură

Demisie octaviana_26 octaviana_26 lucrez intr-un supermarket si intentionez sa plec. vreau sa ii anunt. pot pleca doar dandu-mi demisia? sau cat trebuie sa mai stau? daca imi dau demisia azi si ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz de 20 sau 45 zile? Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu X a fost angajat pe postul de consilier juridic la societatea X. Termenul de preaviz in caz de demisie, conform CIM, este de 20 zile lucratoare. Ulterior, X a ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz functie conducere in cazul demiterii/restructurarii pe motive economice tipar tipar Buna ziua , Sunt director transporturi ( incadrarea in cartea de munca ) la o societate comerciala srl.Urmeaza sa fiu demis pe motive de situatie economica ... (vezi toată discuția)