Notă: Stagiul minim de cotizare a fost eliminat pentru concediile şi indemnizaţiile medicale acordate pentru bolile infectocontagioase din grupa A, în care este inclusă şi boala provocată de virusul COVID-19, pentru măsura izolării sau carantinării, pentru urgenţele medico-chirurgicale, tuberculoză, cancer şi SIDA.
Totuși, dacă salariatul aflat în perioada de probă nu are stagiul minim de cotizare, în situația în care intră în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, angajatorul nu poate fi obligat în niciun fel să îi plătească acestuia indemnizația. Poate să o facă în schimb, însă nu își va recupera banii de la stat.
“Pentru un salariat nou angajat, care nu îndeplinește condiția stagiului minim angajatorul nu va putea deconta indemnizația de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Acest aspect nu-l împiedică pe angajator să acorde indemnizația, însă nu o va recupera”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Util: Cum încadrează un angajator absența de la muncă a salariatului care a avut nevoie de concediu medical, dar nu avea stagiul de cotizare cerut de lege?
În schimb, consilierul juridic afirmă că salariatul care și-a schimbat locul de muncă poate beneficia de indemnizația de CM, chiar dacă se află în perioada de probă, dacă îndeplinește condiția stagiului minim de cotizare cumulat, iar dovada o pot face cu ajutorul adeverințelor eliberate de foștii angajatori și/sau extrasele din Registrul electronic de evidență a salariaților.
Angajatorii care nu oferă indemnizațiile de CM salariaților îndreptățiți riscă să fie obligați la despăgubiri
Salariații care îndeplinesc condițiile privind acordarea indemnizației de concediu medical și cărora nu le-au fost acordate drepturile, se pot adresa casei de sănătate competente teritorial sau chiar instanței.
“Pentru salariați, angajatorul este titularul obligației privind calculul și plata indemnizației. Plata indemnizației se face lunar, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă. Acesta este și momentul din care începe să curgă termenul privind prescrierea drepturilor, respectiv 3 ani. Angajatorii care nu respectă dispozițiile legale privind calculul și plata în termen a indemnizațiilor pot fi sancționați cu amendă de la 3.500 la 6.000 de lei, dacă luăm în calcul sesizarea casei de asigurări de sănătate, iar în cazul unui litigiu ce are ca obiect modul de calcul și de plată a indemnizațiilor, angajatorul poate fi obligat și la plata de daune-interese”, a mai afirmat Dan Năstase.
Indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator în intervalul cuprins între prima și a cincea zi de incapacitate, restul urmând să fie decontat din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Totuși, regulile acordării concediilor medicale pentru incapacitate temporară de muncă s-au schimbat de la începutul lunii august, astfel că, în primă fază, salariatul va putea prezenta un CM inițial de până în patru zile, dacă este semnat de medicul de familie, sau de maximum 15 zile, dacă certificatul este eliberat de un medic specialist.
Redacția noastră a abordat în mai multe articole subiectul perioadei de probă, toate putând fi regăsite aici.