Unul dintre cazurile de suspendare de drept a CIM este incapacitatea temporară de muncă - adică concediul medical. Pentru a corela cu prevederile OUG nr. 158/2005, e vorba de concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă ce a fost cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii.
Chiar dacă vorbim de o suspendare a CIM, suspendarea ca urmare a unui concediu medical NU se înregistrează în Revisal. HG nr. 905/2017 prevede că se trec în Revisal informații privind „perioada, cauzele de suspendare şi data încetării suspendării contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale”.
Concediul medical se poate suprapune peste diverse situații speciale în derularea raportului de muncă. De pildă, incidența medicalului în timpul concediilor de odihnă sau fără plată suspendă aceste concedii - o discuție recentă pe acest subiect, aici. Medicalul în perioada de preaviz nu face decât să suspende curgerea acestuia, întrucât se suspendă raportul de muncă în sine.
În privința angajaților în perioada de probă, efectul este același - suspendarea CIM. Dacă angajatul are nevoie de un medical de 14 zile, să zicem, nu înseamnă că perioada sa de probă va fi mai scurtă cu 14 zile, din contră, restul perioadei va curge când se întoarce la muncă. Angajatorul nu se poate „debarasa” însă de un angajat cât el este în perioada de medical prin simpla notificare de încetare a CIM în perioada de probă, întrucât contractul angajatului trebuie suspendat în timpul medicalului.
O situație diferită este în cazul contractelor pe perioadă determinată. „În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept”. Contractul pe perioadă determinată încetează de drept la data expirării termenului, așa că indiferent dacă medicalul încă este în derulare, acesta nu poate duce la prelungirea termenului convenit de părți pentru derularea acelui contract. Cu toate acestea, angajatul nu rămâne neasigurat și are dreptul în continuare la indemnizația de concediu medical.
Ce se întâmplă în cazul în care angajatul nu poate beneficia însă de medical - nu are stagiul de cotizare cerut de lege - , dar tot nu poate să vină la muncă preț de câteva zile? Evident, absența de la locul de muncă trebuie marcată ca atare, dar nu poate fi considerată ca nemotivată, întrucât angajatul poate aduce un document medical pentru motivarea sa. Pe baza explicațiilor de la casa de sănătate, oferite acum ceva vreme redacției noastre, aflam că medicul curant oferă asiguratului o adeverință medicală pe care acesta i-o poate oferi angajatorului ca să-i motiveze zilele de absență.
Și aici ne aflăm tot în situația unei suspendări a CIM, explica un specialist, însă fără dreptul salariatului de a beneficia de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă. Și, firește, fără suspendare în Revisal.
Notă: Reamintim, cu această ocazie, că suspendarea CIM ca urmare a absențelor nemotivate nu poate opera orișicum - mai multe pe acest subiect, aici.
Comentarii articol (0)