Acordul părților
Încetarea contractului de muncă prin acordul părților înseamnă că atât angajatorul, cât și salariatul au fost de acord ca relația de muncă să se termine. Aceasta încetare poate avea loc la o anumită dată asupra căreia au căzut de acord salariatul și angajatorul.
În cazul acestui tip de încetare nu este obligatoriu preavizul, acesta fiind valabil doar pentru situația în care salariatul și-a depus demisia.
Dacă contractul de muncă încetează prin această modalitate, decizia de încetare a CIM va avea menționată următoarea prevedere “contractul de muncă încetează la data de ... cu art. 55, lit. c, din Codul muncii”.
Consecința directă a încetării raportului de muncă prin acordul părților este cea a renunțării la toate pretențiile pe care părțile le-ar avea în viitor una de la cealaltă, atât salariatul de la angajator, cât și invers.
Acest tip de încetare nu oferă fostului salariat posibilitatea de a solicita șomaj.
În cazul apariției unui concediu medical pentru incapacitate de muncă, contractul se va încheia la data prevăzută în documentul semnat de ambele părți, fără a exista posibilitatea ca indemnizația aferentă să fie acordată după data expirării contractului.
Demisie
Demisia reprezintă voința salariatului de a părăsi respectivul loc de muncă. Demisia nu trebuie acceptată de către angajator, ci trebuie doar depusă la și înregistrată de acesta.
Depunerea demisiei presupune, conform prevederilor Codului muncii, că salariatul va respecta perioada de preaviz de 20 de zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție sau 45 de zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere.
În urma demisiei, contractul de muncă încetează cu art. 81 din Codul muncii.
În decursul zilelor de preaviz, salariatul poate beneficia de zilele de concediu de odihnă, dacă mai are și angajatorul este de acord să le ofere, sau poate primi zile libere drept compensare pentru orele suplimentare acumulate anterior.
Citește și: Când poate un salariat să demisioneze fără să mai stea în preaviz?
Ca și în cazul acordului părților, terminarea unui contract de muncă prin demisie nu oferă posibilitatea fostului salariat de a cere șomaj.
În cazul apariției unui concediu medical, perioada de preaviz la demisie se suspendă pe durata prevăzută în certificatul de concediu medical, indemnizație fiind plătită de către angajator. La revenirea din concediu medical, restul perioadei rămase din preaviz va începe să se scurgă.
Notă: Angajatorul nu poate obliga un salariat să își dea demisia. Iată ce ar trebui să știi dacă ți se pune pe masă o cerere de demisie
Concedierea disciplinară
Concedierea disciplinară, respectiv desfacerea contractului individual de muncă, este cea mai dură sancțiune disciplinară care poate fi aplicată unui salariat. Pentru a trece de proba unei instanțe judecătorești, o concediere disciplinară trebuie să fie rezultatul unei cercetări disciplinare. În caz contrar, dacă salariatul contestă în instanță o concediere care nu are la bază o cercetare disciplinară, aceasta poate fi anulată.
Potrivit legislației muncii, decizia de concediere luată în urma unei cercetări disciplinare trebuie comunicată salariatului în termen de 5 zile calendaristice de la emiterea ei de către angajator, fiind valabilă de la data comunicării ei către angajat.
În cazul desfacerii disciplinare a contractului de muncă, relația de muncă dintre angajator și salariat se termină cu art. 61, lit. a) din Codul muncii.
Acest tip de concediere nu oferă dreptul la accesarea ajutorului de șomaj de către fostul salariat, iar dacă salariatul intră într-un concediu medical pentru incapacitate de muncă, decizia de concediere își produce efectele de când salariatul este înștiințat despre ea.
Descoperă dacă noul tău angajator poate afla dacă ai fost dat afară disciplinar de la fostul loc de muncă din acest articol.
Concediere pentru motive ce nu țin de persoana salariatului
Acest tip de concediere poate apărea în situațiile în care angajatorul are dificultăți financiare și trebuie să reducă numărul personalului. Acest tip de încetare a CIM este singurul care oferă dreptul la ajutor de șomaj fostului salariat, însă doar dacă terminarea contractului se face conform art. 65 din Codul muncii.
Atenție! Dacă salariatul acceptă plăți compensatorii în cazul unei nevoi a angajatorului de a reduce personalul, ce poate îmbrăca forma unei concedieri individuale, și semnează încetarea CIM cu acordul părților, pierde dreptul de a cere ajutor de șomaj.
Cei concediați din motive neimputabile lor au dreptul la un preaviz de 20 de zile lucrătoare, în interiorul cărora își pot lua zile de concediu, dacă mai au și angajatorul este de acord. Ca și în cazul demisiei, durata preavizului este suspendată în situația în care apare un concediu medical, pe toată întinderea acestuia. Restul zilelor din preaviz urmând să curgă după revenirea la locul de muncă a salariatului.
Potrivit Codului muncii, angajații nu pot fi concediați cât timp se află în concediu medical, pe durata suspendării activității, ca urmare a instituirii carantinei, dacă salariata este gravidă sau se află în concediu de maternitate, pe durata concediului pentru îngrijirea copilului, pe durata concediului de odihnă sau dacă se află în concediu medical pentru îngrijirea copilului. Singurele excepții prevăzute pentru situațiile prezentate anterior sunt dacă angajatorul trece prin reorganizare judiciară, faliment sau dizolvare.
Încetarea de drept
Codul muncii prevede și un alt tip de terminare a CIM, mai puțin cunoscut publicului larg, încetarea de drept.
Această încetare de drept reprezintă o terminare a contractului de muncă pentru una dintre următoarele cauze:
- decesul salariatului sau al angajatorului persoana fizică autorizată (PFA), precum și în cazul dizolvării angajatorului persoană juridică;
- la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătorești de declarare a morții sau a punerii sub interdicție a salariatului sau a PFA-ului angajator;
- la data împlinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare (mai multe detalii în acest articol);
- la data constatării printr-o hotărâre judecătorească definitivă prin care s-a stabilit că este nul contractul individual de muncă sau dacă nulitate a fost constată prin acordul părților;
- ca urmare a unei hotărâri judecătorești de reintegrare pe post a unui angajat concediat nelegal;
- la data rămânerii definitive a condamnării la închisoare cu executare aplicată salariatului;
- de la data retragerii avizelor, autorizațiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei de către salariat, dar și ca urmare a interzicerii practicării unei profesii sau funcții printr-o hotărâre judecătorească definitivă;
- la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe perioadă determinată;
- ca urmare a retragerii acordului părinților sau al reprezentanților legali pentru salariații cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani.
Aspecte importante de reținut indiferent de felul încetării CIM
Indiferent de modul sau articolul din Codul muncii cu care a fost terminat contractul de muncă, angajatorul are obligația de a plăti salariatului toate drepturile bănești datorate (salariu, indemnizații, sporuri, tichete de masă, bani pentru zile de concediu neluate).
Citește și: Dacă nu respect preavizul, mi se pot reține bani din salariu?
În caz contrar, salariatul are dreptul a se adresa inspectoratului teritorial de muncă pe raza căruia își are sediul angajatorul sau, direct, instanței de judecată.
Un alt aspect important de reținut este că indiferent de cum au încetat relațiile de muncă, perioada muncită, atât timp cât s-a făcut sub existența unui contract de muncă valid și cât timp au fost plătite contribuțiile obligatorii la sănătate și pensii de către angajator, este considerată perioadă de vechime în muncă și stagiu de cotizare la pensie și sănătate.
În plus, nu contează tipul încetării CIM pentru deținerea celor minim 12 luni dn ultimele 24 pentru obținerea indemnizației pentru concediu de creștere a copilului.
Comentarii articol (2)