Legea nr. 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate a fost ultima oară modificată în 2017, când s-au instituit reguli pentru amplasarea mai facilă a bannerelor și reclamelor pe străzi. Acum însă, printr-o propunere legislativă care a primit deja votul Senatului și se duce acum la deputați e avansat un nou set de modificări, care vor impacta în mod favorabil libertatea de decizie a administrațiilor publice locale în privința activității de amplasare a mijloacelor publicitare.
Totodată, propunerea aflată acum la deputați va mai modifica și OUG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, precum și Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Concret, urmează să fie modificată definiția lucrărilor cu caracter provizoriu, pentru care e necesară autorizația de construire. Aici vor intra doar chioșcuri, tonete, cabine, copertine şi pergole situate pe căile şi spaţiile publice, precum și anexele gospodăreşti, fiind eliminate referirile la spații de expunere, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame. Prin urmare, se înțelege că pentru acestea nu va mai fi necesară autorizația de construire.
Revenind la modificările propuse Legii 185, una dintre primele prevederi nou-introduse se referă la emiterea autorizațiilor de construire/desființare și a acordurilor sau avizelor de amplasare, care se vor face în condițiile stabilite prin regulamentele locale, iar, în lipsă, printr-o procedură adoptată prin hotărâre a consiliului local. La acest moment, legea spune că ele sunt doar o opțiune, putând fi adoptate astfel de regulamente.
Din lege o să dispară ideea că primarul este obligat să ceară desființarea construcției-suport pentru mijlocul de publicitate, atunci când constată lipsa afișării materialelor publicitare pe o perioadă mai mare de 60 de zile.
Totodată, va fi permisă amplasarea mijloacelor publicitare în spații verzi cu caracter ornamental sau cu valoare deosebită, precum și în parcuri sau grădini publice, chestiune actualmente interzisă. De asemenea dispare referirea la interiorul intersecțiilor și al sensurilor giratorii ca zone unde e interzisă amplasarea mijloacelor publicitare, precum și interdicția amplasării pe parapetele și/sau pereții pasajelor rutiere subterane și supraterane ori sub poduri. Va fi permisă amplasarea, totodată, și în zona de protecție a autostrăzilor, pe benzile metalice de delimitare a sensurilor de circulație a autostrăzilor sau drumurilor naționale expres, precum și pe benzile laterale de protecție a sensurilor de circulație
Dispare, de asemenea, interdicția de acoperire cu orice mijloc de publicitate a suprafețelor vitrate ale clădirilor.
Așa cum s-a modificat în 2017, se va modifica încă o dată limita de amplasare a mijloacelor de publicitate față de imobilele proprietate privată și pentru care e necesar acordul - dacă acum limita e de doi metri, ea va fi micșorată de patru ori: asta înseamnă că pentru amplasarea la o distanță mai mică de 0,5 metri față de limita de proprietate privată va fi necesar acordul proprietarilor.
Mai mult, panourile publicitare amplasate pe calcanele sau fațadele clădirilor vor putea depăși limitele acestora, chestiune interzisă acum, iar limitele de înălțime prevăzute acum pentru panouri, ecrane și publicitate luminoasă în situația amplasării pe terasele sau acoperișurile construcțiilor vor fi scoase din lege.
Sunt aduse modificări și pentru amplasarea panourilor publicitare pe străzile din categoria I, II și III, în sensul în care urmează să fie modificate anumite distanțe minime. Este eliminată o interdicție actuală cu privire la montarea pe trotuare și spații pietonale cu lățimea mai mică de 2,25 m, precum și pe zonele verzi dintre trotuar sau spațiu pietonal și carosabil a panourilor publicitare cu structură proprie și elemente de susținere care necesită fundație.
Va fi eliminată și dimensiunea maximă pentru amplasarea în extravilan a panourilor publicitare pe zona de protecție a drumurilor publice.
Dacă până acum am vorbit de relaxarea unor restricții sau de eliminarea lor, iată că în proiect regăsim și interdicții noi - aceea de a monta bannere perpendicular pe axul drumului; bannerele vor trebui instalate la distanțe de măcar 100 de metri, deci, de două ori mai mult ca acum și maximum 25 de metri deschidere între stâlpi, iar sistemele lor de prindere vor trebui să permită desprinderea astfel încât să nu fie necesar un utilaj de lucru la înălțime. Nu vor mai fi permise prelungirile de autorizație pentru bannere dincolo de termenul de două luni.
Atenție! Prevederile propunerii legislative trebuie adoptate de Camera Deputaților și necesită semnătura șefului statului pentru ca propunerea să devină lege.
Comentarii articol (0)