Alături de furnizorii de servicii medicale din țara noastră, indiferent că vorbim despre sistemul public sau cel privat, care aveau și înainte obligația de a raporta bolile transmisibile întâlnite autorităţilor de sănătate publică judeţene au fost incluse în rândul acestora, din luna mai, și laboratoarele de analize medicale. Apoi, a fost detaliat procesul de raportare, inclusiv înlocuirea fișei de raportare folosite până acum, pentru extinde lista bolilor transmisibile ce trebuie anunțate autorităților. Acum, printr-un ordin al Ministerului Sănătății (MS) oficializat luni, sunt stabilite normele metodologice privind modalitatea și frecvența de raportare.
HG 657/2022, apărută în mai și care a înlocuit
HG 589/2007, instituie obligația ca toți furnizorii de servicii medicale să completeze fișa unică de raportare a bolilor transmisibile, ce trebuie apoi înaintată autorității de sănătate publică județene.
Asta înseamnă că toți furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, au acum obligația de a raporta bolile transmisibile în Registrul unic de boli transmisibile.
Apoi, actul introduce obligația de raportare a cazurilor de boli transmisibile și pentru
laboratoarele de analize medicale. Astfel, și laboratoarele medicale trebuie să raporteze, alături de spitale și policlinici, cazurile de boli transmisibile întâlnite.
Prin
Ordinul MS 1.738/2022, publicat luni în Monitorul oficial 691, sunt stabilite normele metodologice cu privire la modalitatea și frecvența de raportare de către furnizorii de servicii medicale, precum și circuitul informațional al fișei unice de raportare a bolilor transmisibile și pentru aprobarea Sistemului de alertă precoce și reacție privind prevenirea și controlul bolilor transmisibile.
Astfel, pentru fiecare caz de boală transmisibilă ce se regăsește în HG nr. 657/2022 se trimite, în termen de
maximum cinci zile de la data depistării/confirmării, Fișa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, prin orice mijloc ce asigură confirmarea primirii acesteia la DSP (prin fax, e-mail, curier rapid sau prin poștă).
Prin HG 657/2022 a fost înlocuită fișa unică de raportare a bolilor transmisibile folosită până de curând, pentru a fi incluse și
infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV/ SIDA, tuberculoza și infecția cu SARS-CoV-2.
Noile raportări ale infectărilor se adaugă celor transmisibile care se anunțau și până în prezent, cum ar fi poliomielita cu virus sălbatic, tetanosul, rujeola, rubeola, gripa umană cauzată de un nou subtip, hepatita virală acută A, B sau C, infecția cu E. coli, rabia, boala Lyme, holera, malaria, pesta, lepra, febra galbenă etc.
Comentarii articol (0)