Din perspectiva pedepsei, avem două categorii. Avem o pedeapsă principală, care reprezintă amenda pe zi. Și, din calculele noastre, aplicând mecanismul prevăzut de lege, aceasta nu ar trebui să depășească un maxim de 1,2 milioane de lei. Cuantumul va fi stabilit și individualizat de către instanță în funcție de cifra de afaceri a societății și alte circumstanțe. Pe de altă parte, mai avem și sancțiuni complementare - ele pot să vizeze suspendarea activității, lichidarea companiei, o interdicție de a participa temporar la procesele de achiziție publică sau la publicarea hotărârii de condamnare pe site-urile societății”, a explicat recent, la o conferință fiscală organizată de avocatnet.ro, Mihail Boian, Partener la D&B David şi Baias.
Acesta a precizat, totuși, că, de obicei, pedepsirea se rezumă la amendă și că sancțiunile complementare sunt văzute destul de rar în practică.
Mai departe, așa cum redacția noastră atenționa în februarie 2022, mai multe persoane fizice din cadrul unei societăți pot fi pedepsite pentru reținerea și neplata la stat a anumitor impozite și contribuții. Practic, nu doar societatea în sine ar avea de suferit, într-o asemenea situație, ci și cei care au fost efectiv responsabili de infracțiune.
„Dacă e să coborâm un palier și să discutăm despre persoanele fizice care pot fi trase la răspundere penală, din ce am văzut, primii care sunt vizați sunt reprezentanții legali, administratorii și directorii care aveau în atribuții responsabilitatea declarării și virării acestor sume la bugetul de stat. Mai departe, sigur că nu putem să excludem și directorii financiari, managerii de taxe, contabilii sau orice alte persoane care sunt implicate în acest flux decizional legat de declarare și de plată. Deci, poate să fie orice persoană care a avut, la acel moment, în atribuții, din perspectiva companiei, obligația de a efectua plata”, a detaliat Mihail Boian.
Reincriminarea neplății impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă (lista lor exactă e aici) se aplică din 1 martie 2022, potrivit OUG 130/2021. Printre altele, aceasta vizează o pedeapsă între unu și cinci ani cu închisoarea (sau o amendă penală) pentru reținerea și neplata taxelor salariale (impozit pe venit, contribuții la pensii și sănătate).
Citește și:
- De când apare riscul unei sesizări penale pentru neplata dărilor cu reținere la sursă: Din mai sau din iunie?
- Ce pot face firmele pentru a evita riscul sesizărilor penale pentru neplata dărilor cu reținere la sursă
- Cum poți scăpa de pedeapsa penală, pentru neplata dărilor reținute la sursă, dacă acoperi prejudiciul
Comentarii articol (0)