ACCES PREMIUM
De ce premium?
Mai multe persoane dintr-o firmă vor putea fi pedepsite penal pentru neplata dărilor cu reținere la sursă
Pentru reținerea și neplata la stat a anumitor impozite și contribuții, mai multe persoane dintr-o societate vor risca să fie pedepsite penal, spun specialiștii consultați de redacția noastră. De principiu, pedepsele vor fi stabilite în funcție de implicarea fiecărui responsabil din cadrul firmei, însă nici societatea în sine nu va scăpa de pedepse.
Articolul continuă mai jos
Reincriminarea neplății impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă (
lista lor exactă e aici) se va aplica efectiv din 1 martie 2022, potrivit
OUG 130/2021. Printre altele, aceasta va viza o pedeapsă între unu și cinci ani cu închisoarea (sau o amendă penală) pentru
reținerea și neplata taxelor salariale (impozit pe venit, contribuții la pensii și sănătate).
Însă cine anume va risca pedepsele dacă nu se plătesc la stat taxele salariale sau alte dări vizate de ordonanță? Doar persoana juridică, doar persoana/ele fizică/e responsabilă/e efectiv sau toți? Conform specialiștilor, se poate ajunge la situația în care
toți cei implicați, dar și societatea, vor risca să fie pedepsiți.
„Atât societatea, ca entitate distinctă, cât și persoanele fizice din cadrul societății care au contribuit la săvârșirea faptei pot răspunde penal pentru această faptă. Regula prevăzută în articolul 135 din Codul penal, pentru a atrage răspunderea penală a persoanelor juridice, este ca fapta să fie săvârșită în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele acesteia.
În acest context, prezintă relevanță și dispozițiile articolului 12 din Legea nr. 241/2005, care interzic persoanelor condamnate pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute de această lege (deci, inclusiv noua infracțiune) să fie fondatori, administratori, directori sau reprezentanţi legali ai societăţii, iar dacă au fost alese, sunt decăzute din drepturi”, a precizat, pentru avocatnet.ro,
Alina-Adriana Arseni, Senior Tax Lawyer la Dobrinescu Dobrev SCA.
Însă ce înseamnă asta efectiv? Pot fi trași la răspundere atât
administratorul, cât și
contabilul sau alte persoane implicate? Teoretic, da, în funcție de cum stabilesc organele judiciare.
„Participația penală este posibilă în toate formele – coautorat, instigare și complicitate. În consecință, fapta poate fi săvârșită și de mai multe persoane din aceeași societate, cum ar fi administratorul/administratorii, contabilul ori orice acționar/asociat care a contribuit la săvârșirea faptei.Ne putem imagina următorul scenariu: un asociat instigă administratorii societății să comită fapta, iar contabilul, în conivență cu administratorii, nu virează sumele la termen, neîntocmind documentele contabile necesare plății. Organele judiciare sunt cele care vor stabili contribuția fiecărui participant la comiterea faptei pentru a doza eventuala pedeapsă în mod corespunzător”, a explicat Alina-Adriana Arseni.
Așadar, dacă fapta este săvârșită, nu va putea exista doar un singur „țap ispășitor”, ci toți cei responsabili vor risca pedepse penale.
În cazul persoanelor juridice, Codul penal prevede aplicarea de amenzi penale, însă entitățile riscă, în funcție de gravitatea consecințelor, și pedepse complementare, cum ar fi suspendarea activității, închiderea unor puncte de lucru sau chiar dizolvarea.
Citește și: Dacă au probleme financiare temporare, firmele nu vor risca pedepse penale pentru reținerea și neplata anumitor impozite și contribuții.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.