Operatorul pieþei de electricitate din România, OPCOM, va deveni independent dupã listarea la bursã a firmei-mamã, Transelectrica, operaþiune programatã pentru 25 august. Potrivit ministrului economiei, Codruþ Sereº, printre prioritãþile OPCOM se numãrã introducerea tranzacþiilor cu certificate de emisii de dioxid de carbon, precum ºi a tranzacþiilor cu produse financiare.
Potrivit Ministerului Economiei, piaþa contractelor bilaterale pentru electricitate a acoperit, în primele ºapte luni, de la lansarea în decembrie 2005, circa 3% din consumul naþional de energie. Dacã în decembrie 2005 a fost vândutã prin acest sistem o cantitate de energie de 554.392 MWh, în ianuarie 2006 nu au fost încheiate contracte. Nivelul a crescut însã la 2.160 MWh în februarie ºi a ajuns la 460.320 MWh în iunie. Piaþa contractelor bilaterale este un serviciu de tranzacþionare care funcþioneazã dupã reguli apropiate burselor de mãrfuri. Producãtorul sau furnizorul de energie care vrea sã comercializeze electricitate face astfel o ofertã la un preþ minim ºi stabileºte data licitaþiei. Oferta este analizatã de cumpãrãtorii înregistraþi, care depun apoi documentele de cumpãrare, iar câºtigãtorul este stabilit, prin licitaþie, în funcþie de preþul acordat.
Certificatele verzi, mai ieftine
În ceea ce priveºte piaþa certificatelor verzi, pe care se tranzacþioneazã energia produsã din surse regenerabile, numãrul contractelor a fost de 289 în decembrie 2005, 5.997 în ianuarie a.c. ºi 899 în februarie, faþã de doar 166 în luna iunie. Preþul a scãzut totodatã de la 165 de lei pe certificat, în ultima lunã a anului trecut (n.r.- reprezintã un MWh), la 155 de lei, în iunie a.c. Certificatele verzi reprezintã un sistem de sprijinire a producãtorilor de energie din surse regenerabile, altele decât marile hidrocentrale. Producãtorii de energie din surse eolianã, solarã, a valurilor, precum ºi cei care opereazã microhidrocentrale modernizate primesc pentru fiecare MWh livrat în reþea un certificat verde.
Unitatea 2 de la Cernavodã, operaþionalã din februarie 2007
Unitatea 2 de la Cernavodã va intra în exploatare comercialã începând din septembrie 2007, în intervalul februarie-august, aceasta aflându-se în probe tehnologice. Dupã punerea în funcþiune a Unitãþii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din producþia naþionalã de electricitate. În ceea ce priveºte unitãþile 3 ºi 4 de la Cernavodã, ºereº spune cã existã ºi posibilitatea ca statul sã controleze 100% din acþiunile companiei de proiect pentru cele douã reactoare.
Posibil faliment la Termoelectrica
Dacã Comisia Europeanã nu va aproba planul autoritãþilor române de a ºterge datoriile istorice de 4,4 miliarde de lei, Termoelectrica va intra în faliment, a declarat, ieri, ministrul ºereº. Acesta susþine proiectul de restructurare a sistemului energetic, prin transferul cãtre Hidroelectrica a acelor termocentrale pentru care nu se vor gãsi investitori. "Curtate" sunt însã în acest moment doar termocentralele de la Deva, Borzeºti ºi Electrocentrale Doiceºti. În ceea ce priveºte "soarta" termocentralelor în cogenerare (n.r. - care produc ºi energie electricã, ºi termicã), aflate în subordinea Termoelectrica, acestea vor trece la consiliile locale.
Comentarii articol (0)