ACCES GRATUIT
Revista presei
Cât de gravă e situația la buget. Economist BNR: E ca într-o familie cu salariul de 4.000 de lei și cheltuieli de 6.000. Nesustenabil
Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Articolul continuă mai jos
Cât de gravă e situația la buget. Economist BNR: E ca într-o familie cu salariul de 4.000 de lei și cheltuieli de 6.000. NesustenabilTot mai mulți economiști vorbesc despre perspectiva unui șoc provocat de cel puțin trei crize suprapuse. Dobânzile sunt în creștere accelerată și economiile încetinesc. Ministrul Finanțelor susține că nu se poate pune problema unei crize, în timp ce statul se împrumută la dobânzi record. De la 1 iulie, ratele creditelor se vor actualiza.
Cei 490.000 de români care au credite calculate în funcție de ROBOR vor plăti mai mult cu 350 de lei față de ultima actualizare din aprilie. Indicele ROBOR a depășit deja pragul de 6%, iar specialiștii spun că până la finalul lunii ar putea ajunge la 6,5%. Banii nu sunt doar mai rari, ci și mai scumpi, a explicat la Digi24 economistul Cristian Popa membru în consiliul de administrație al BNR.
"Costul de finanțare a României a crescut, e un semnal despre manieră în care piețele se uită la situația fiscală din țara noastră. Banii nu sunt doar mai rari, ci și mai scumpi, e un mix de factori. Datoria publică s-a acumulat.Deficitul generează datoria publică, iar deficitul este mare. La 4 lei încasați, statul mai cheltuie un leu pe deficit și îi mai trebuie un leu pentru a plăti și împrumuturile din spate. Ca o paralelă, într-o familie în care salariul e de 4.000 de lei, cheltuielile ar fi 5.000 și ar mai avea nevoie de 1.000 pentru rate. Adică la 4.000 de lei i-ar trebui 6.000, ceea ce e nesustenabil.Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis mesajul că bugetul țării nu e într-o situație ușoară, că avem o problemă fiscală majoră. Suntem la 7%. Problema e în sectorul bugetar, acolo trebuie apăsat pe buton, trebuie lucrat la situația deficitului public.Problemele sunt structurale. 80- 90% din ce încasează statul se duce pe salarii și pensii, deficitul e nesustenabil. Dacă statul ar fi o gospodărie nu ar putea trăi la infinit pe datorie", a declarat Popa.
Salina Turda începe procedurile ca să intre în patrimoniul UNESCO. Va fi promovată în 110 aeroporturi din întreaga lumeSalina Turda a început procedurile pentru a intra în patrimoniul mondial UNESCO, a anunțat primarul localității Turda, Cristian Matei. El a adăugat că obiectivul turistic va fi promovat în 110 aeroporturi din lume.
Primarul Cristian Matei a precizat într-un mesaj postat pe Facebook că salina ca fi promovată în țară și în străinătate și că, momentan, este în proces de modernizare și automatizare.
"Astfel, schimbăm paradigmele de la Salină prin tehnologizarea serviciilor turistice și modernizarea spațiilor din proximitatea ei. Prin adoptarea unei strategii de marketing am reușit promovarea celui mai frumos subteran din lume, modelat de oameni, în aeroportul Cluj-Napoca și urmează prezentarea în alte 110 aeroporturi internaționale.Salina Turda este în top 3 mondial în publicații de specialitate, consacrate în turism, iar noi facem tot posibilul pentru a acorda atenția cuvenită acestui obiectiv pentru a fi mereu în topul celor mai frumoase și moderne destinații din lume", a scris edilul.
ANRE: Unii furnizori de energie şi-au crescut artificial preţurile, pentru a primi mai mulţi bani de la statUnii furnizori de energie şi-au crescut artificial preţurile, pentru a cere mai mulţi bani de la bugetul de stat prin mecanismul de plafonare şi compensare a facturilor, potrivit unui document al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
„În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creştere artificială a preţului mediu ponderat de achiziţie prin încheierea la preţuri excesive de contracte de achiziţie intra-grup, pe pieţe centralizate (produse cu livrare pe termen scurt - săptămână/lună) şi de acte adiţionale de modificare a preţului de contract încheiate după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 118/2021, în vederea creşterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenţei dintre preţul mediu ponderat de achiziţie şi plafonul maxim stabilit prin OUG 118/2021, metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului)”, arată documentul citat.
Aceste tranzacţii încheiate în scopul măririi artificiale a preţului pot fi suspectate, conform reglementărilor europene, de posibilă manipulare de piaţă, au subliniat reprezentanţii ANRE, care au demarat investigaţii în acest sens, transmite Agerpres.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)