avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Pret de achizitie pentru deseuri feroase
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Pret de achizitie pentru deseuri feroase

Buna ziua,
care este pretul folosit de o firma de colectare a deseurilor de fier vechi, pentru colectarile primite gratuit.
Am gasit ca se face la valorea justa , concret cum se stabileste aceasta valoare justa.
Va multumesc. .
Cel mai recent răspuns: Komkao Consulting , Consultant protectia mediului 13:53, 9 Mai 2014
Buna seara,

SIRF 13 - Valoarea justă este o evaluare în funcţie de piaţă.

Respect,
Dan Preda.
Se poate utiliza pretul mediu lunar de achizitie (din luna anterioara) sau pretul pt. marfuri (deseuri) similare din ziua colectarii. Nu se intelege foarte bine in intrebare, dar daca este vorba de deseuri de fier vechi (cu toate ca imi este greu sa cred ca cineva le preda gratuit) cel mai bine este ca acestea sa fie achizitionate cu un pret modic de exemplu 0,01 lei/kg decat sa fie colectate gratuit. Pt. ca deseurile feroase implica calculul, retinerea si plata taxei pentru fondul de mediu.


Eu as merge pe varianta cu 0.01lei/kg. Dar problema este daca taxa de mediu se calculeaza correct.
In omfp 3055/2009 , evaluarea bunurilor primite gratuit se face la valoarea justa.
O firma care este micro, va plati impozit pe micro de 2 ori!? Odata la valoarea justa la intrarea bunului si apoi la vinzarea lui, la pretul de valorificare.
Astept si parerea Dvs. si va multumesc.
Daca la achizitie se practica pretul de 0,01 lei/kg (in baza documentelor justificative - factura sau borderou de achizitie) deseurile nu mai sunt luate cu titlu gratuit. In acest caz taxa pentru fondul de mediu se calculeaza simplu prin aplicarea procentului de 3% la valoarea facturii sau a borderoului de achizitii. In contabilitate deseurile sunt inregistrate la valoarea de intrare adica 0,01 lei/kg - o valoare justa din moment ce tranzactia comerciala s-a realizat la pretul respectiv. Si asa platiti 3% impozit pe venit la vanzarea deseurilor. In general, societatile de colectare fac tot posibilul pentru a trece la sistemul de impozitare pe profit, deoarece adaosul comercial la comercializarea deseurilor metalice este foarte mic. (nu e si cazul dvs. daca achizitionati deseuri la preturi modice)
Nu este vorba de o dubla impunere daca la asta vreti sa va referiti.
Societatea dvs plateste impozit pe venitul generat de intrarea in patrimoniu a uni bun primit in mod gratuit. Acesta intrare nu atrage dupa sine inregistrarea unei datrorii cum ar fi in mod normal, datorie ce ar genera o iesire de numerar.

Eu as merge pe varianta cu 0.01lei/kg

Din ce document reiese ca acesta valoare este valoarea justa.
Daca dvs vindeti kg. cu 1leu sa zic... mie mi se pare cam mare diferenta intre valoarea justa pe care ati dat-o la intrarea in patrimoniu (0.01 lei) fata de valoarea cu care ati valorificat acel bun.
Nu tratati speta in modul cel mai avantajos pt. dvs., cei de la finante in cazul unui control nu o vor face la fel. Trebuie sa justificati valoarea justa pe care ati dat-o.

omfp 3055
Evaluarea la data intrării în entitate

50

(1) La data intrării în entitate, bunurile se evaluează şi se înregistrează în contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileşte astfel:

a) la cost de achiziţie – pentru bunurile procurate cu titlu oneros;

b) la cost de producţie – pentru bunurile produse în entitate;

c) la valoarea de aport, stabilită în urma evaluării – pentru bunurile reprezentând aport la capitalul social;

d) la valoarea justă – pentru bunurile obţinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.

În cazurile menţionate la lit. c) şi d), valoarea de aport şi, respectiv, valoarea justă, se substituie costului de achiziţie.

(2) Prin valoare justă se înţelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunăvoie între părţi aflate în cunoştinţă de cauză în cadrul unei tranzacţii cu preţul determinat obiectiv.

Valoarea justă a activelor se determină, în general, după datele de evidenţă de pe piaţă, printr-o evaluare efectuată, de regulă, de profesionişti calificaţi în evaluare.

În situaţia în care nu există date pe piaţă privind valoarea justă, din cauza naturii specializate a activelor şi a frecvenţei reduse a tranzacţiilor, valoarea justă se poate determina prin alte metode utilizate, de regulă, de către profesionişti în evaluare.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
radumuresan, utilizator

Alte discuții în legătură

Achizitie cladire in vederea demolarii elena6ro elena6ro Buna ziua, Am achizitionat la inceputul anului o cladire in vederea demolarii si obtinerii de fier vechi. De la aceasta cladire cunosc doar suprafata in mp. ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila pt.deseuri kosamaria kosamaria Buna ziua! Am o factura storno pt. deseuri(baterii auto)in valoare de - 23,63 lei,respectiv 0,70lei taxa de mediu,total valoare= -22, 93 lei Inregistrex taxa ... (vezi toată discuția)
Taxa fond mediu mihaelatanasactb mihaelatanasactb Daca vreau sa facturez cuiva o anumita cantitate de deseuri, cine trebuie sa retina, sa declare si sa plateasca la stat taxa de mediu?taxa de mediu este de 3%, ... (vezi toată discuția)