ACCES GRATUIT
CCR: Retragerea titlului de doctor, constituţională doar dacă acesta nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice
Prevederile din Legea educației referitoare la retragerea titlului de doctor sunt constituționale doar dacă se se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice, după cum a stabilit miercuri Curtea Constituțională a României (CCR). Altfel spus, retragerea unui titlu de doctor ce a primit deja semnătura ministrului educației devine imposibilă, deoarece e considerată neconstituțională.
Articolul continuă mai jos
După cum apare într-un
comunicat de miercuri al CCR, judecătorii Curții au admis o excepție de neconstituționalitate, constatând că
„dispozițiile art. 170 alin. (1) lit. b) din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.
Asta înseamnă că titlurile de doctor acordate deja
nu vor mai putea fi retrase, chiar dacă lucrările ce stau la baza lor se dovedesc a fi plagiate. De altfel, acest lucru este subliniat și de jurnalista
Emilia Șercan, cunoscută pentru o serie de dezvăluiri legate de lucrările de doctorat plagiate ale unor demnitari ori persoane publice.
Mai exact,
potrivit jurnalistei, de-acum înainte, celor care și-au copiat teza, integral sau parțial, de la altcineva
“nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat”.
Concret, un titlul de doctor obținut în baza unei teze plagiate
va putea fi retras doar înainte ca ordinul prin care se atribuie titlul să primească semnătura ministrului educației.
La articolul amintit,
Legea educației prevede că, în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, poate lua mai multe măsuri, alternativ sau simultan, printre care și retragerea titlului de doctor.
Pe de altă parte, printr-un proiect de lege aflat la începutul parcursului legislativ, parlamentarii vor
să elimine indemnizația pentru deținerea unui titlu de doctor. Indemnizația lunară pentru deținerea unui titlu științific de doctor este în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară, care este acum de 2.550 de lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)