OUG nr. 79/2022, apărută joi în Monitorul Oficial, este cea care instituie măsurile speciale pentru persoaneșe juridice deținute sau aflate sub controlul unei persoane/entități ale căror fonduri și/sau resurse sunt blocate în contextul războiului purtat de Rusia în Ucraina.
Pentru că în această situație se regăsesc entități din România cu mii de salariați, conform spuselor ministrului economiei, se oferă posibilitatea acestora de a cere instituirea unui sistem (provizoriu) de supraveghere prin care, practic, statul român să se asigure că persoana juridică supravegheată nu încalcă sancțiunile internaționale.
Condiția pentru instituirea supravegherii este ca aplicarea măsurii restrictive a blocării fondurilor și a resurselor economice ale persoanei juridice să fie de natură a avea un impact economic semnificativ, scrie în ordonanță. Prin urmare, dacă nu au fost semnificativ afectate de de blocarea fondurilor ori a resurselor economice, supravegherea nu va putea fi pusă în aplicare. Supravegherea va putea fi dispusă și în situația în
care cererea persoanei juridice este depusă la autoritatea competentă înainte de aplicarea măsurii blocării fondurilor și/sau a resurselor economice, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
a) sunt indicii temeinice că persoana juridică este deținută sau controlată de o persoană/ entitate desemnată;
b) niciun fond sau nicio resursă economică să nu fi fost pusă la dispoziția persoanei/entității desemnate, identificată ca exercitând controlul asupra persoanei juridice în cauză.
Notă: Procedura de instituire a supravegherii și criteriile privind stabilirea impactului economic semnificativ vor fi stabilite ulterior, prin ordin de ministru.
Pentru a cere supravegherea, firmele respective vor trebui să depună o cerere la autoritatea competentă - deocamdată nedefinită de ordonanță.
Desigur, ne-am întreba, de ce anume ar vrea o companie să fie supravegheată de stat îndeaproape într-o perioadă de timp? Pentru că doar așa ar putea să continue cu activitatea sa - după ce se instituie măsura supravegherii, fondurile și/sau resursele sale vor fi deblocate.
„Izbucnirea conflictului militar din Ucraina a adus atingeri foarte importante asupra echilibrului economic din România, dar şi din multe alte state din Europa. În contextul impunerii unor sancțiuni la nivel UE asupra companiilor cu acționariat rusesc, lanțul economic din România a fost impactat indirect, astfel că se pune problema protejării firmelor din acest lanț care nu se supun sancțiunilor, dar mai ales se pune problema protejării a mii de locuri de muncă. Un exemplu este industria metalurgică unde sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, un altul - industria auto unde se estimează că pot fi afectate 5.000 de locuri de muncă din aproximativ 200.000, în prezent. Obiectivul nostru constă în reducerea riscului de pierdere a locurilor de muncă pentru acești salariați și evitarea creșterii șomajului. Trebuie să ne adaptăm şi să luăm măsuri cât mai rapid posibil pentru a evita crize în lanț”, a explicat Florin Spătaru, ministrul economiei.
Cât de departe va merge supravegherea
Dacă i-a fost încuviințată măsura de supraveghere, se va desemna un supraveghetor care va avea următoarele drepturi: să participe ca observator la toate ședințele generale ale acționarilor, consiliului sau orice alte ședințe ce privesc managementul, va trebui să i se permită accesul în toate locațiile, precum și la toate documentele primite sau emise de persoana juridică, inclusiv cele financiar-contabile, juridice și tot ce privește activitatea economică. Ca fapt divers, supraveghetorul va avea o remunerație brută minimă de 10.000 de lei, iar banii vor fi suportați de persoana juridică, nu de stat.
Desigur, supraveghetorul are și el trasate unele obligații, printre care să păstreze secretul comercial, fiscal, să asigure confidențialitatea datelor personale, iar lunar va trebui să emită Ministerului Economiei un raport referitor la activitatea persoanei juridice pe baza observațiilor și monitorizării sale.
În situația în care persoana juridică utilizează fondurile sau resursele economice cu încălcarea regimului sancțiunilor internaționale, autoritatea competentă revocă prin act administrativ măsura, potrivit ordonanței publicate joi.
Comentarii articol (0)