Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Bogdan Aurescu: Cu siguranță este în interesul Uniunii Europene ca România să intre în SchengenAderarea României la Schengen ar fi și în interesul Uniunii Europene, pentru că însemna o întărire a granițelor externe ale blocului comunitar și ar aduce un avantaj pentru companiile străine ce vor să-și trimită mărfurile aici, a declarat, luni seara, la Digi24, ministrul de externe Bogdan Aurescu.
El spune că Franța, unul dintre statele care de-a lungul anilor a avut reticențe față de primirea României în Schengen, a dat dovadă de o „atitudine constructivă” în ultima vreme, însă șeful diplomației a evitat să dea un termen sau să spună care ar fi așteptările în privința intrării României în Schengen.
Bogdan Aurescu a avut săptămâna trecută o întâlnire la Paris cu noul ministru de externe al Franței, Catherine Colonna, cu care a vorbit inclusiv despre Schengen.
Unul dintre argumentele cu care România încearcă să-și pledeze cauza pentru a fi primită în Schengen este chiar criza ucraineană, în care a dovedit că, deși nu este membră a spațiului european de liberă circulație, a reușit să gestioneze - conform normelor Schengen în vigoare - un aflux de peste 1,22 milioane de refugiați care au trecut granițele României, intrând în spațiul Uniunii Europene, a arătat Bogdan Aurescu.
Al patrulea supercomputer european a fost inaugurat. Este cel mai puternic de până acumUn consorțiu format din entități din zece state europene a inaugurat cel mai recent supercomputer finanțat de UE – LUMI, care se află în Kajaani, Finlanda, notează un comunicat al Comisiei Europene.
LUMI este supercomputerul cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic din Europa, situat pe locul trei ca cel mai rapid din lume. Este un efort comun al Întreprinderii comune europene de calcul de înaltă performanță și al consorțiului de zece state europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția. Vicepreședintele executiv pentru O Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, a spus:
"Astăzi este marcat un pas important pentru transformarea digitală și verde a Europei. Lumi este acum cel mai rapid și cel mai eficient supercomputer, din punct de vedere energetic, din Europa și unul dintre cele mai puternice din lume. Grație capacității sale de calcul masive, Lumi va permite progrese științifice în, spre exemplu, medicină și cercetare climatică la o viteză mult mai mare. Ar putea fi folosit de asemenea în dezvoltarea vaccinurilor, diagnosticarea cancerului sau atenuarea efectelor schimbării climatice. Acesta este un exemplu grozav de potențial enorm al inteligenței artificial pentru a ne îmbunătăți viețile”.
Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât sub 1.000 de miliarde de dolariCapitalizarea de piață a criptomonedelor a coborât, luni, sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, şi conform datelor publicate de firma CoinMarketCap, care urmăreşte evoluţia criptomonedelor, a ajuns până la un minim de 926 de miliarde de dolari, informează Reuters.
La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.
Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor existente la nivel global a atins un maxim de 2.900 de miliarde de dolari în luna noiembrie 2021, însă este într-o continuă scădere de la începutul acestui an. Numai în ultimele două luni valoarea de piaţă a criptomonedelor a scăzut cu 1.000 de miliarde de dolari pe măsură ce investitorii au renunţat la activele considerate riscante în contextul inflaţiei ridicate şi a îngrijorărilor că majorarea dobânzilor de către băncile centrale va afecta creşterea economică.
Comentarii articol (0)