Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
România va produce și anul acesta mai multe cereale decât va consuma și poate să exporteVremea şi costurile de producţie mai ridicate arată că recolta de cereale a României va fi oarecum mai redusă decât producţia bună înregistrată anul trecut, dar încă asigură excedent suficient pentru exporturi, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-un interviu acordat Reuters.
România a fost printre cei mai mari vânzători de cereale din Uniunea Europeană şi este un exportator activ în Orientul Mijlociu, Egiptul fiind principalul cumpărător.
Ţara exportă prin portul său principal Constanţa, pe care Ucraina îl foloseşte ca rută alternativă de când Rusia a blocat porturile de la Marea Neagră, în urmă cu aproape patru luni, iar Chesnoiu susţine că se simte presiunea în port.
România a recoltat un nivel record de cereale în 2021, inclusiv 11,3 milioane de tone de grâu. Culturile sale de cereale sunt în general de două-trei ori mai mari decât nevoile sale interne.
Premierul Ciucă cere aplicarea legii pentru combaterea ambroziei: „Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante”Premierul Nicolae Ciucă a cerut, joi, Ministerului Mediului şi instituţiilor din domeniu să urmărească aplicarea legii privind combaterea ambroziei, menţionând că mulţi români suferă din cauza acestei plante.
„O chestiune care cred că trebuie să facă obiectul unei abordări anticipative este cea legată de ambrozie. Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante. Există deja lege, există și măsuri care trebuie luate în acest sens”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
„Ca atare, vă rog, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții cu responsabilități în domeniu, să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii și a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă”, a cerut acesta.
România cumpără 32 de avioane F-16 second hand din Norvegia. Guvernul a adoptat legea propusă de MApNGuvernul a aprobat, joi, proiectul de lege privind achiziţia celor 32 de avioane F-16 second hand norvegiene. Executivul estimează acum un cost de 454 de milioane de lei fătă TVA, dar prețul final va putea fi stabilit doar după finalizarea discuțiilor cu Norvegia și SUA. Suma cuprinde și suportul logistic din partea americanilor.
România va cumpăra 32 de aparate F-16 de la regatul scandinav, cu 454 de milioane de euro. Norvegia le scoate din uz pentru că a primit avioane F-35 noi.
Avioanele F-16 norvegiene au aproximativ 40 de ani vechime, de aceea achiziția a fost criticată de unele voci de la București.
Cu toate acestea, firma care s-a ocupat de mentenanța lor a declarat pentru Digi24, la finalul anului trecut, că avioanele pe care România le va cumpăra „sunt ca noi”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)