Cei ce au dificultăți financiare în această perioadă, în care prețurile au crescut foarte mult, inclusiv la alimente și utilități, în contextul războiului din Ucraina, vor putea curând să amâne cu până la nouă luni plata ratelor scadente aferente împrumuturilor acordate de bănci și instituții financiare nebancare (IFN) până la finalul lunii aprilie, potrivit unei ordonanțe oficializate aseară. De această măsură urmează să beneficieze persoanele fizice, cele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, profesiile liberale, dar și firmele. Chiar dacă ordonanță a intrat deja în vigoare, pentru ca măsura să se poată aplica efectiv, autoritățile trebuie să vină, până la jumătatea lunii viitoare, și cu norme în acest sens.
Măsura anunțată acum aproape o lună, cuprinsă în pachetul Guvernului de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”, apare în
OUG 90/2022, ce a fost publicată miercuri în Monitorul oficial nr. 646. Chiar dacă măsura-i oficială, ea nu se poate aplica până ce autoritățile nu vin și cu norme pentru asta, termenul stabilit de ordonanță fiind data de 14 iulie 2022.
Mai exact, cei ce au probleme în a plăti ratele la împrumuturile pe care le-au contractat
până la 30 aprilie 2022 vor putea, în curând, să ceară suspendarea pe o perioadă cuprinsă între o lună și
cel mult nouă luni a obligației de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, adică a ratelor, dobânzilor și comisioanelor.
După cum stabilește ordonanța, amânarea plății ratelor va fi posibilă
atât în cazul împrumuturilor la bănci, cât și a celor obținute de la IFN-uri. De asemenea, măsura se va aplica persoanelor fizice,
persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, profesiilor liberale și persoanelor juridice.
Măsura amânării plății ratelor la împrumuturi va fi acordată doar celor care
nu au restanțe atât la data solicitării, cât și în ultimele șase luni înainte de această dată.
Pentru a beneficia de suspendarea plății ratelor, cei interesați vor trimite celor ce instituției ce le-a acordat împrumutul o solicitare în acest sens, în format tipărit sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță. Răspunsul creditorului va trebui să vină în 30 de zile.
Cu excepția persoanelor fizice, solicitanții vor trebui să depună și o
declarație pe proprie răspundere, din care să rezulte
o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată față de aceeași perioadă a anului trecut.
În plus, vor putea cere amânarea ratelor cei ce nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/ un plan de restructurare a datoriilor agreat cu creditorul în ultimele trei luni anterioare intrării în vigoare a măsurii.
Nu în ultimul rând, vor putea cere aplicarea măsurii doar cei ce nu se află în insolvență/ incapacitate de plată la data solicitării amânării și nu sunt subiectul unei proceduri de executare silită inițiată de un alt creditor.
Alte măsuri sociale și economice anunțate recent sunt acordarea unui
ajutor financiar de 700 de lei pensionarilor cu venituri mici și acordarea unei diferențe salariale lucrătorilor din sistemul public. Măsura amânării ratelor la împrumuturi
s-a mai aplicat și în 2021.
Comentarii articol (1)