Concret, autoritățile contractante vor putea să facă achiziții publice directe de produse sau servicii dacă valoarea estimată a acestora, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei. În momentul de față, pragul pentru produse sau servicii este de 135.060 lei.
Atunci când vine vorba de lucrări, autoritățile contractante vor putea face achiziții publice directe dacă valoarea estimată a acestora, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei. În prezent, acest prag este situat la 450.200 lei.
În același timp, legea introduce și unele reguli noi privind achizițiile publice directe. În primul rând, o să apară o clarificare privind angajamentul legal privind cheltuielile aferente achizițiilor directe:
„Angajamentul legal prin care se angajează cheltuielile aferente achiziției directe poate lua forma unui contract de achiziție publică sau a unei comenzi ori a altui tip de document încheiat în condițiile legii, inclusiv în cazul achizițiilor inițiate prin intermediul instrumentelor de plată ce permit posesorului să le utilizeze în relația cu comercianții în vederea efectuării de plăți, fără numerar, pentru achiziționarea de produse, servicii și/sau lucrări prin intermediul unui terminal, cum ar fi, dar fără a se limita la acestea, cardurile de plată și/sau portofele electronice.”
În al doilea rând, autoritățile contractante vor avea și obligații noi în privința achizițiilor publice directe, după cum urmează:
- să folosească un catalog electronic pus la dispoziţie de Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) sau să publice un anunţ într-o secţiune specială a site-ului propriu sau al SEAP, însoţit de descrierea produselor, serviciilor sau a lucrărilor care urmează să fie achiziţionate, pentru achiziţiile cu valoarea estimată mai mare de 200.000 lei, fără TVA, pentru produse şi servicii, sau de 560.000 lei, fără TVA, pentru lucrări;
- să consulte minimum trei operatori economici pentru achiziţiile cu valoarea estimată mai mare de 140.000 lei (și până la 200.000 lei), fără TVA, pentru produse şi servicii, sau de 300.000 lei (și până la 560.000 lei), fără TVA, pentru lucrări; totuși, dacă în urma consultării vine o singură ofertă valabilă, achiziţia va putea fi realizată.
- va avea dreptul de a achiziţiona pe baza unei singure oferte dacă valoarea estimată a achiziţiei este mai mică sau egală cu 140.000 lei, fără TVA, pentru produse şi servicii, sau cu 300.000 lei, fără TVA, pentru lucrări;
- va vea dreptul de a plăti direct, pe baza angajamentului legal, fară acceptarea prealabilă a unei oferte, dacă valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 9.000 lei, fără TVA.
Autorități contractante sunt considerate, potrivit Legii 98/2016, autoritățile și instituțiile publice centrale sau locale, organismele de drept public și asocierile dintre acestea.
Comentarii articol (1)