ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Construcții: Procedurile pentru aplicarea facilităților fiscale au fost reunite într-un singur ordin
Din rațiuni de simplificare, Ministerul Finanțelor a inclus cele două proceduri vechi pentru aplicarea facilităților fiscale din construcții într-un singur ordin. Actul normativ inițiat în acest sens a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
Concret, apariția Legii 135/2022, care a extins aplicabilitatea facilităților fiscale din construcții și pentru
domeniul agroalimentar, a impus
emiterea unui ordin unic pentru domeniul construcțiilor. Acesta a luat vineri forma Ordinului Ministerului Finanțelor 1.528/2022, care se aplică deja de la 1 iulie 2022.
Până acum, pentru facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor erau în vigoare două proceduri de aplicare stabilite prin două ordine diferite.
Primul ordin este cel emis, la comun, de ministerele Finanțelor, Muncii și Sănătății pentru declarația 112, iar
al doilea ordin este unul dat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Din referatul ce a însoțit ordinul nou în forma sa de proiect reieșea că regulile vechi pentru aplicarea facilităților fiscale din construcții
sunt preluate în aceeași formă, în linii mari, fiind doar unele ajustări tehnice.
„Prevederile ordinului vizează integrarea într-un singur act normativ a informațiilor privind acordarea facilităților fiscale în domeniul construcțiilor care se regăsesc în notele din ordinul comun al ministrului finanţelor publice, al ministrului muncii şi justiţiei sociale şi al ministrului sănătăţii (...), precum și a informațiilor privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri care se regăsesc în ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (...). De asemenea, au fost efectuate unele modificări tehnice, care clarifică aspecte semnalate de unii angajatori în aplicarea facilităților fiscale”, scria în referat.
Facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor sunt valabile până în 2028 și constau în scutirea de impozitul pe venit și a contribuției la sănătate și în reducerea contribuțiilor la pensii și muncă. În paralel, în acest domeniu trebuie asigurat un salariu minim brut de 3.000 de lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)