Așa cum s-a stabilit prin Legea 135/2022, de la 1 iunie, angajatorii sunt obligați să asigure în agricultură și industria alimentară un salariu minim de 3.000 de lei la contractele full-time, iar, separat de acesta, în anumite condiții se pot aplica taxe salariale reduse.
Din Ordinul MF nr. 1525/2022, care conține normele de aplicare ale legii, aflăm, pe de o parte, că în cazul „raporturilor juridice generatoare de venituri din salarii şi asimilate salariilor, altele decât contractele individuale de muncă, respectiv contract de administrare, de mandat şi altele, încheiate potrivit legii, pentru care venitul brut lunar nu este calculat la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minim 3.000 de lei lunar, facilităţile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiţia ca venitul brut lunar realizat să fie cel puţin egal cu 3.000 de lei”.
De asemenea, în cazul contractelor de internship, „facilităţile fiscale se acordă numai dacă indemnizaţia pentru internship este stabilită proporţional la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minim 3.000 de lei lunar”.
Apoi, în cazul contractelor de ucenicie, „facilitățile fiscale se acordă numai dacă salariul de bază lunar, prevăzut în contractul de ucenicie este stabilit proporţional la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minim 3.000 de lei lunar”.
Și, în fine, cât privește raporturile cu zilierii, „facilităţile fiscale se acordă numai dacă remuneraţia brută primită pentru activitatea prestată de zilieri, potrivit legii este stabilită proporţional la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minim 3.000 de lei lunar”.
Despre ce facilități fiscale vorbim, mai exact? Scutirea de impozitul pe venit, scutirea de contribuția la sănătate, o reducere a contribuției la pensii și o reducere a contribuției asiguratorii pentru muncă.