1 iulie
Termen important pentru relația cu Fiscul: De la acea dată este programată trecerea la obligativitate pentru raportările în sistemele e-Factura și e-Transport și intervine obligativitatea raportării fișierului SAF-T pentru cei care au devenit mari contribuabili la 1 ianuarie 2022.
Totodată, se accelerează controalele fiscale la persoanele fizice cu averi mari nejustificate. Din declarațiile șefului ANAF reiese că vizați sunt, de principiu, afaceriștii care au declarat la stat, în perioada 2016 - 2019, venituri mult mai mici față de estimările făcute de inspectori.
În mod normal, anul fiscal 2016 ar fi trebuit să se prescrie la 1 iulie 2022. Însă, din cauza pandemiei de coronavirus și a măsurilor luate de Guvern, prescripția intervine abia în primăvara anului 2023, conform specialiștilor. Asta înseamnă că în 2022 nu se prescrie, de fapt, niciun an fiscal.
Totodată, începe depunerea solicitărilor de ajutor de stat (perioada 1 - 15 iulie), de către transportatorii rutieri, pentru combustibili, pentru trimestrul al doilea din 2022 (perioada 23 aprilie - 30 iunie 2022). De principiu, sunt vizați transportatorii (fără probleme financiare) care dețin o licență comunitară eliberată în România sau în alte state membre ale UE și care au cel puțin un vehicul eligibil. Un transportator va putea să obțină astfel un ajutor de 50 de bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar maximum 400.000 de euro (echivalent în lei) în total, sumă acordată sub formă de grant.
11 iulie
Ziua Inspecției Muncii - zi fără controale de muncă la angajatori, stabilită prin act normativ încă din 2018.
14 iulie
Toate persoanele care n-au apucat să ceară, în timp util, restituirea fostelor taxe auto au o nouă ocazie să-și recupereze banii pe cale administrativă, printr-o ordonanță dată de Guvern în august. În 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică până pe 14 iulie 2022, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor ar trebui să aprobe, prin ordin comun, modelul de cerere de restituire a fostelor taxe auto, pentru noul mecanism.
Până la aceeași dată ar trebui să vină și normele mecanismului nou de amânare a ratelor la credite, aplicabil și persoanelor fizice, dar și profesioniștilor.
16 iulie
Încep controalele autorităților locale în baza cărora se pot aplica amenzi pentru proprietarii de terenuri infestate de ambrozie. Pentru a distruge ambrozia și pentru a preveni răspândirea ei, deținătorii de terenuri trebuie să desfășoare periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor.
20 iulie
Intră în vigoare regimul contravențional aplicabil în baza Ordonanței Antispeculă (dacă mecanismul e activat prin hotărâre e Guvern!). Potrivit OUG 84/2022, în timpul situațiilor de criză, Guvernul poate să nominalizeze temporar, prin HG, produsele esențiale pentru care există riscul să fie țintite de speculanți. Cât timp se va aplica hotărârea, pentru produsele respective vor fi interzise trei practici de speculă prescrise în ordonanță.
25 iulie
Până la 25 iulie trebuie declarate și achitate impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și impozitul pe profit pentru trimestrul II din 2022, în baza legislației fiscale, precum și declararea și plata semestrială a impozitului specific pe semestrul I din 2022.
30 iulie
Până la această dată apare lista datornicilor pe trimestrul anterior. Afișarea listei este o obligație ce trebuie îndeplinită de Fisc până la sfârșitul primei luni de după trimestrul ce tocmai s-a încheiat. Înainte de publicarea listei, companiile care urmează să figureze pe ea au fost anunțate în scris, până pe 15 iulie, iar societățile au la dispoziție două variante: fie să ceară Fiscului corectarea evidențelor, în caz că sumele precizate erau greșite, fie să-și achite datoriile, dacă aveau resursele necesare la îndemână (actualizarea listei datornicilor se face în 15 zile de la achitarea integrală a creanțelor).
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).