De asemenea, Legea 80 prevede o serie de limite de vârste standard de pensionare, nu una singură, în funcție de gradul deținut, ministerul sau instituția de care aparține cadrul militar sau clasa avută de cadrul militar în rezervă.
Proiectul de lege care va înlocui actualul statut prevede că, prin excepție de la vârsta standard de pensionare și până la uniformizarea acesteia, cadrele militare vor putea fi menținute în activitate până la vârsta de 60 de ani, în funcție de nevoile instituției de apărare, ordine publică și securitate națională, cu aprobarea anuală a conducătorului acesteia.
Generalii și amiralii vor putea fi menținuți în activitate, dacă vor dori și doar cu aprobarea conducătorului instituției, până la vârsta de 62 de ani, dacă starea de sănătate le va permite rezolvarea în foarte bune condiții a atribuțiilor ce le revin.
În plus, pentru cadrele militare în rezervă sau direct în retragere care vor primi semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate sau care au Ordinul Meritul Militar clasa a III-a, a II-a sau clasa I (înainte de intrarea în vigoare a Legii 29/2000) vor beneficia lunar, după caz, de o majorare de 10, 15 sau 25% a cuantumul pensiei stabilite conform legii, pe lângă pensia militară de stat.
Cadrele militare care vor împlini vârsta standard de pensionare, când acest proiect de lege va intra în vigoare, și care vor fi trecute în rezervă sau direct în retragere cu drept de pensie militară de stat vor primi o bonificație de fidelitate egală cu zece solde lunare brute din ultima lună de activitate, dacă vor avea cel puțin 30 de ani de vechime efectivă în serviciu.
Cei cărora le-au fost conferite ordine naționale cu însemne de război vor primi o indemnizație lunară neimpozabilă egală cu un salariu mediu brut.
Proiectul de lege privind noul statut mai prevede că acele cadre militare care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau li s-a reținut contribuția individuală la bugetul de stat vor primi, pe lângă pensia militară de stat, și o pensie suplimentară în cuantum de:
- 3% din pensia militară de stat primită pentru o contribuție cuprinsă între cinci și 15 ani;
- 6% din pensia militară de stat primită pentru o contribuție cuprinsă între 15 și 25 ani;
- 9% din pensia militară de stat primită pentru o contribuție de peste 25 de ani.
Totuși, proiectul de lege se află abia pe circuitul de avizare, trebuind să treacă, după adoptarea de către Guvern, de dezbaterea și votul parlamentarilor. Până la oficializare, proiectul lege va putea suferi numeroase modificări.
Proiectul de lege va intra in vigoare la nouă luni de la publicarea in Monitorul Oficial.
Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. El trebuie să fie adoptat de Guvern și ulterior trebuie să treacă de votul Parlamentului. Ulterior, va intra în vigoare la nouă luni după ce va fi promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (4)