„Soluția fiscală individuală anticipată produce efecte doar pentru contribuabilul/plătitorul solicitant și/sau entitățile enumerate în conținutul acesteia, având în vedere informațiile și circumstanțele prezentate. Soluția fiscală individuală anticipată nu este aplicabilă altor contribuabili/plătitori sau entități și nu este opozabilă organului fiscal în raport cu alți contribuabili/plătitori, chiar dacă există circumstanțe similare”, este subliniat încă din start în actul normativ.
Emiterea unei soluții individuale se face pentru reglementarea tratamentului fiscal aplicabil unei situații viitoare în legătură cu impozitele, taxele și contribuțiile sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal. În acest sens, contribuabilii interesați pot depune o cerere exclusiv online la MF, cu cel puțin 90 de zile înainte de data la care intenționează să facă tranzacțiile vizate de SFIA. Anterior, nu erau precizări nici despre modalitățile de depunere, nici despre acest termen.
„Cererea pentru emiterea soluției fiscale conține propunerea contribuabilului/plătitorului cu privire la tratamentul fiscal aplicabil exclusiv tranzacțiilor pe care acesta urmează să le efectueze în viitor, ulterior depunerii cererii, prin prisma propriei interpretări, însoțită de informațiile detaliate referitoare la tranzacțiile propuse și de argumentele care susțin această propunere”, scrie în ordin, cu precizarea că înainte de depunerea unei cereri pentru SFIA se poate solicita online o discuție preliminară cu reprezentanții MF.
Atenție! Conform Codului de procedură fiscală, în cazul contribuabililor mici și mijlocii, emiterea SFIA se taxează cu 3.000 de euro, pe când în cazul contribuabililor mari se taxează cu 5.000 de euro. Taxa pentru emiterea SFIA se achită în lei în contul 20A.33.29.00 al MF, CUI 4221306, cod IBAN RO56 TREZ 7002 0330 129X XXXX, deschis la Trezoreria Operativă a Municipiului București.
Spre deosebire de vechea procedură, avem o secțiune complet nouă cu informații despre analiza prealabilă pe care o fac autoritățile pentru a vedea dacă cererile sunt conforme și pot trece în faza de soluționare. Aceasta se face în 15 zile de la înregistrarea cererii pentru SFIA. Dacă există probleme, contribuabilul e notificat că cererea nu este luată în considerare, dar că se poate depune una nouă. Iar dacă totul este în regulă, se trece la faza de soluționare.
Altă secțiune nouă este cea referitoare la analiza cererii în sine pentru emiterea SFIA. Acolo se detaliază că solicitările sunt soluționate în ordine cronologică, în maximum șase luni, dar sunt prinse și aspectele care erau, de asemenea, în procedura veche cu privire la solicitarea de informații suplimentare. Mai este important de știut și că secțiunea cu situațiile în care cererile contribuabililor se resping prin ordin al MF este cu mult mai lungă pe procedura nouă.
Apoi, înainte de emiterea unei soluții fiscale individuale, MF comunică proiectul acesteia, față de care compania solicitantă poate emite un punct de vedere. La fel ca până acum, SFIA se emite prin ordin, doar că de-acum este vorba de ordin al MF, nu al Fiscului, iar dacă firma nu este de acord cu soluția și notifică autoritățile, aceasta nu produce niciun efect juridic.
Deciziile sunt comunicate de MF atât companiilor solicitante, cât și organului fiscal care le administrează. În plus, se precizează că „Activitatea de monitorizare a aplicării soluțiilor fiscale de către contribuabilii/plătitorii cărora le sunt destinate se efectuează periodic de către structurile și unitățile subordonate din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.”
Procedura dată de MF mai conține și alte schimbări notabile:
- față de regulile vechi, s-a introdus o secțiune complet nouă cu definiții de termeni și expresii;
- sunt ceva mai multe detalii la informațiile care se includ în ordinele MF prin care se aprobă sau se resping cererile pentru SFIA;
- avem o secțiune separată cu mai multe detalieri legate de opozabilitatea soluțiilor fiscale individuale și o secțiune nouă cu situațiile în care se revocă ordinele MF ce conțin SFIA;
- sunt informații suplimentare pentru situațiile în care se cere restituirea taxei pentru emiterea SFIA.