Astfel, conform prevederilor legale menționate anterior, cererea pentru emiterea soluției fiscale se depune pentru o singură situație fiscală de fapt viitoare și o singură obligație fiscală principală, însă contribuabilul sau plătitorul are posibilitatea de a depune mai multe cereri în vederea reglementării mai multor situații fiscale de fapt viitoare.
Anterior depunerii cererii de emitere a unei SFIA, contribuabilul sau plătitorul poate solicita, în scris, organului fiscal competent o discuție preliminară pentru emiterea soluției. În ceea ce privește termenul pentru soluționarea cererii de emitere a SFIA, precizăm faptul că organul fiscal competent are obligația legală de a soluționa cererea în termen de cel mult șase luni de la data înregistrării.
Emiterea unei soluții fiscale individuale anticipate se supune unei taxe de emitere de 5.000 euro, pentru contribuabilii mari și contribuabilii nerezidenți, respectiv de 3.000 euro, pentru celelalte categorii de contribuabili.
Taxa se restituie doar în anumite situații bine precizate în lege, inclusiv în situația în care organul fiscal central respinge emiterea SFIA. Astfel, taxa pentru emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate se restituie contribuabilului sau plătitorului în următoarele situaţii:
- contribuabilul/plătitorul renunţă la cererea pentru emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate în 15 zile de la data depunerii cererii, termenul alocat analizei prealabile;
- contribuabilul/plătitorul care este notificat de organul fiscal competent despre faptul că cererea nu a fost luată în considerare ca urmare a analizei prealabile şi, totodată, despre posibilitatea depunerii unei noi cereri sau renunţarea la cererea curentă comunică opţiunea sa cu privire la renunţare şi solicită restituirea taxei de emitere.
Etapele obținerii SFIA
În conformitate cu dispozițiile Ordinului Ministerului Finanțelor 1.178/2023, sunt reglementate o nouă procedură de emitere a SFIA și un nou conținut al cererii pentru emiterea soluției, acesta intrând în vigoare începând cu data de 30 martie 2023.
Contribuabilii sau plătitorii pot solicita organului fiscal competent, adică Ministerul Finanțelor, emiterea unei soluții fiscale prin depunerea unei cereri, cu cel puțin 90 de zile anterior datei la care intenționează să efectueze tranzacțiile propuse. Astfel, actul normativ menționat anterior stipulează etapele emiterii unei soluții fiscale:
- anterior depunerii cererii pentru emiterea soluției fiscale, contribuabilul/plătitorul poate solicita organului fiscal competent organizarea unei discuții preliminare. Discuția preliminară este reglementată în detaliu în Ordinul 1.178/2023, inclusiv faptul că discuția în sine și afirmațiile sau comentariile reprezentanților organului fiscal competent, participanți la discuție, nu sunt opozabile și nu constituie un angajament privind aprobarea sau respingerea cererii pentru emiterea soluției fiscale;
- din punct de vedere procedural, urmează o analiză prealabilă, în termen de 15 zile de la data înregistrării cererii pentru emiterea soluției fiscale, în care organul fiscal competent analizează conformitatea cererii de emitere a soluției fiscale, respectiv acesta va verifica respectarea condițiilor de formă și încasarea taxei pentru emiterea soluției fiscale. Procedura enumeră situațiile în care cererea pentru SFIA nu va fi luată în calcul de organul fiscal competent, în urma acestei analize prealabile, contribuabilul fiind notificat despre acest lucru;
- ulterior, cererile care trec de analiza prealabilă intră în etapa de analiză de fond. Noua procedură detaliază mult mai multe situații în care cererea pentru SFIA poate fi respinsă, axându-se pe situațiile în care ar putea să se ceară validarea tratamentului fiscal al unor tranzacții cu scop de planificare fiscală agresivă sau chiar tranzacții care nu au scop economic.
- înainte de a emite soluția fiscală individual anticipată, organul fiscal competent comunică proiectul soluției fiscale contribuabilului sau plătitorului în vederea formulării unui punct de vedere. Acesta comunică punctul de vedere cu privire la proiectul de soluție fiscală sau notifică organul fiscal competent cu privire la renunțarea la acest drept;
- soluția fiscală individual anticipată se aprobă prin ordin al Ministerului Finanțelor. Noua procedură prevede și situații când SFIA, odată emisă, poate fi revocată.