ACCES PREMIUM
De ce premium?
Prelucrarea datelor personale sub forma fotografiilor făcute la evenimente - când avem nevoie de acord și alte aspecte importante
Realizarea de fotografii portret sau cu unghi larg ale unui grup de persoane care participă la un eveniment și folosirea acestora în scopuri de marketing nu este contrar principiilor care stau la baza GDPR, dacă sunt îndeplinite cerințele legale aplicabile. Însă, ca orice altă activitate de prelucrare a datelor, avem nevoie de o bază legală pentru a legitima prelucrarea, potrivit specialiștilor NNDKP.
Articolul continuă mai jos
Mădălin Bucur, Senior Associate al NNDKP, explică,
într-un articol, faptul că nu există nevoia de a primi întotdeauna consimțământul participanților la un eveniment, dar este important să se analizeze temeiul legal aplicabil de la caz la caz, în funcție de tipul sau felul evenimentului.
De exemplu, în absența unui contract cu participanții, interesul legitim ar putea fi un temei aplicabil pentru prelucrarea datelor personale obținute ca urmare a fotografierii participanților. Totuși, pentru existența unui interes legitim trebuie verificate următoarele aspecte:
- operatorul poate justifica un interes pentru prelucrarea datelor;
- interesul său este legal, real, bine determinat și corespunde nevoilor sale curente;
- prelucrarea este necesară pentru atingerea interesului;
- interesele sau drepturile și libertățile fundamentale ale participanților nu prevalează asupra interesului legitim al operatorului.
Ce se întâmplă dacă nu poate fi identificat niciun temei legal, cu excepția consimțământului? Mădălina Bucur afirmă că, în acest caz, consimțământul trebuie obținut de la toți participanții care urmează să fie fotografiați.
Deși această măsură nu ar fi ușor de implementat, mai ales în cazul evenimentelor cu un număr mare de participanți, cea mai sigură cale ar fi adunarea de declarații de acord cu prelucrarea datelor personale sub forma fotografiilor din partea participanților. Această declarație poate avea fie formă fizică, fie electronică, cum ar fi apăsarea unui buton din mail-ul de confirmare a prezenței.
Important de reținut, subliniază specialista NNDKP, este că operatorul trebuie să fie conștient că participanții au dreptul de a-și retrage consimțământul în orice moment.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.