Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Natalitatea în România se prăbuşeşte. 2021, anul cu cele mai puține nașteri din ultimul secolNatalitatea în România se prăbuşeşte. În primele 5 luni din acest an, au fost aduși pe lume aproape 65 de mii de copii, cu aproape 20% mai puțini decât anul trecut, în același interval de timp. Anunţul de la INS este îngrijorător, în contextul în care 2021 a fost și anul cu cele mai puține nașteri din ultimul secol. Nesinguranța financiară ar putea fi unul dintre principalele motive pentru care românii amână sau renunță să aibă copii. Dacă aceeași involuție din primele cinci luni se va păstra ca ritm pentru tot anul, vom avea sub 150 de mii de nașteri în acest an.
Pe străzile din Peștișani, județul Gorj, rar vezi picior de copil. De la an la an, numărul nașterilor e în continuă scădere și aici. În 2020 s-au născut 23 de copii. Anul trecut doar 19.
De ce credeți că nu mai fac oamenii copii?
Localnic: Din cauza faptului că-s toate scumpe. Toate... De la energie, alimente, toate cele, medicamente, toate-s scumpe! Ăsta-i, cred, că motivul principal.
Localnic: Sunt mulți care spun că nu au cu ce să-i mai crească, să-i mai... Asta-i toată...
Pantelimon Tivig a fost profesor la liceul din comună. Își amintește cu nostalgie de sfârșitul aniilor '70, când clasele erau pline de copii.
Pantelimon Tivig, fost profesor: Nu mai puțin de 30. Aveam, v-am spus, 6 clase de clasa a 9-a. Acum avem o clasă a 9-a. Tinerii, mare parte dintre tineri sunt la școli, continuă studiile. O altă parte din tineret sunt plecați peste hotare, în căutarea locurilor de muncă.
România a ajuns în top 5 cele mai mari dobânzi de referință din UERecenta majorare cu un procent a ratei dobânzii de către Banca Naţională a României plasează România în top 5 al ţărilor cu cele mai mari dobânzi de referinţă din Uniunea Europeană şi în primele zece ţări cu dobânzi ridicate din întreaga Europă, potrivit unei analize realizate de compania de servicii financiare eToro.
BNR a decis la 6 iulie, în ședința Consiliului de Administrație, să majoreze dobânda de politică monetară cu un punct procentual, mai mult decât se așteptau analiștii. Astfel, nivelul dobânzii de politică monetară a fost ridicat la 4,75% pe an, față de 3,75% anterior.
Ca urmare, România se clasează acum pe locul 9-10, la egalitate cu Islanda (4,75%), înaintea noastră aflându-se Polonia (6,5%), Cehia (7%) şi Ungaria ( 7,75%). Cu excepţia Islandei, acesta este şi top 5 al ţărilor din Uniunea Europeană cu cele mai mari rate ale dobânzii.
Cea mai mare dobândă de referinţă din Europa non-UE aparţine Ucrainei (25%), urmată de Moldova (18,5%), Turcia (14%), Belarus (12%) şi Rusia (9,5%).
MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Spania. Mai multe aeroporturi sunt afectate de greva unei companii aerieneMinisterul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Spania. MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe cale aeriană înspre şi dinspre Regatul Spaniei că mai multe aeroporturi vor fi afectate de greva prelungită a unei companii aeriene, în perioadele 12 - 15, 18 - 21 şi 25 - 28 iulie, pe toate intervalele orare.
Potrivit sursei citate, multe organizaţii sindicale au anunţat prelungirea grevei însoţitorilor de zbor ai companiei aeriene Ryanair, în perioadele 12 - 15, 18 - 21 şi 25 - 28 iulie.
Greva afectează aeroporturile din Madrid, Malaga, Barcelona, Alicante, Sevilla, Palma de Mallorca, Valencia, Girona, Santiago de Compostela şi Ibiza. În acest context, pot exista blocaje majore în programul curselor aeriene operate de această companie.
Comentarii articol (0)