În recentul document cu răspunsuri privind utilizarea e-Transport este lămurită de către Fisc inclusiv chestiunea transportului național al bunurilor cu risc fiscal ridicat între doua locații aparținând aceleiași societăți. Practic, aici, transportul ar putea fi făcut cu vehicule proprii, sau cu cele ale unui terț, adică printr-o altă entitate.
Conform OUG nr. 41/2022, transportul bunurilor aparţinând aceluiaşi operator economic între două locaţii situate pe teritoriul naţional de la locul de încărcare până la locul de descărcare intră în sfera vizată a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat ce trebuie declarate în e-Transport.
Obligația declarării în sistemul RO eTransport se face doar pentru bunurile cu risc fiscal ridicat transportate cu categoria de vehicule rutiere prevăzute prin ordinul comun sau indiferent de mijlocul de transport rutier utilizat?
„Pentru transporturile interne datele vor fi declarate de furnizor conform art. 8 lit. c) din OUG nr. 41/2022 indiferent de organizatorul transportului. Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în sistemul Ro e-Transport sunt cele care au o masă maximă autorizată de minim cu 3,5 tone, încărcate cu
bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 Kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 lei, aferente cel puțin unei relații comerciale care face obiectul transportului”, explică cei de la ANAF. Practic, nu contează cine face transportul, dar contează caracteristicile mijlocului de transport.
În cazul de față, utilizatorul care declară în e-Transport se încadrează în situația „furnizorului din România, în cazul tranzacţiilor interne sau al livrărilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat”, de la lit. c).
Comentarii articol (0)