Potrivit datelor avansate recent de HR Barometru PwC România, trei sferturi dintre companiile respondente au ajustat sau au în plan să ajusteze salariile pentru a acoperi măcar inflația, în timp ce restul respondenților au spus că rămân la bugetul de salarii pe care și-l stabiliseră în 2021.
„Companiile fac ajustări ale bugetelor pentru salarii în încercarea de a acoperi inflația galopantă, dar este foarte dificil să acopere integral această creștere aflată la maximul ultimilor 19 ani. De regulă, companiile care nu întâmpină dificultăți financiare din cauza contextului actual sau pe fondul pandemiei au în vedere compensarea, celelalte sunt însă mai rezervate încercând totuși să compenseze prin alte modalități. Astfel, având în vedere stresul financiar resimțit de angajați, vedem că multe organizații încep să pună un accent mai mare pe zona de beneficii din categoria produselor financiare: pensii private, asigurări, discount-uri la diferite servicii financiare, plata în avans a salariului”, a declarat Mădălina Pașca, Senior Manager People & Organisations, PwC România.
Cu toate acestea, dacă ne uităm la planurile Guvernului pentru anul viitor în materie fiscală, angajatorii nu ar mai avea de ce să se uite cu precădere înspre zona beneficiilor extrasalariale pentru angajații lor. În actuala paradigmă fiscală, așa cum explicam anul trecut cu ajutorul unui specialist, un buget lunar de beneficii extrasalariale flexibile poate însemna pentru salariat, anual, un avantaj net mai mare decât dacă firma i-ar fi acordat suma respectivă ca venit salarial, întrucât numeroase dintre beneficiile extrasalariale pe care le preferă angajații (abonamente medicale și bani de vacanță) sunt, în anumite plafoane, însoțite de scutiri de taxe.
Doar că, de la anul, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal pus în dezbatere la Finanțe la începutul acestei luni, beneficiile extrasalariale, dar și alte sume de bani pe care acum angajații le pot primi de la angajatori în virtutea legii, vor fi plafonate din perspectiva beneficiului fiscal. Concret, nu vor fi considerate impozabile (și nu li se vor aplica contribuțiile) anumite venituri ce vizează clauzele de mobilitate, vacanțele angajaților, abonamentele medicale, pensiile private, hrana sau cheltuielile generate de telemuncă dacă toate acestea se vor încadra în 33% din salariul de bază, lunar.
Actualmente, la veniturile salariale și asimilate salariilor, Codul fiscal nu impune un plafon lunar prin raportare la salariul angajatului pentru încadrarea beneficiilor extrasalariale la un regim fiscal preferențial, ci stabilește pentru fiecare tip de venit în parte în ce măsură este sau nu neimpozabil. Pe lângă aceste plafoane stabilite per beneficiu însă Guvernul mai vrea să introducă și acest plafon de 33% pentru nivelul global.
Dacă Guvernul va menține propunerea din proiectul de modificare a Codului fiscal și o va adopta, de anul viitor, firmele nu vor mai avea un motiv la fel de bun ca acum să acorde angajaților, mai degrabă, beneficii extrasalariale în locul unei majorări salariale - aceasta din urmă fiind oricum mai utilă în contextul creșterii prețurilor, a ratelor bancare ș.a.m.d..
Comentarii articol (0)