Prin OG nr. 16/2022 s-a decis ca, pe lângă plafoanele individuale în funcție de care sunt neimpozabile, pentru anumite tipuri de beneficii extrasalariale, din ianuarie 2023, angajatorii să se încadreze într-un plafon lunar de 33% din salariul de bază - adică acele beneficii, însumate, să nu depășească respectivul plafon.
Printre acestea se numără și banii de telemuncă, adică sumele acordate angajaţilor care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă pentru acoperirea cheltuielilor (acei maximum 400 de lei pe lună).
Reamintim că Legea 296/2020 a stabilit că vorbim de venituri neimpozabile în cazul sumelor „acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea (...) și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou”. Totuși, angajatorii trebuie să se încadreze într-un plafon lunar de 400 de lei, corespunzător numărului de zile din luna în care salariatul muncește efectiv în regim de telemuncă, iar sumele pot fi date de firmă fără a fi necesară prezentarea de documente justificative din partea salariaților.Totodată, se prevede în lege că aceleași venituri sunt excluse din baza lunară de calcul a contribuției la pensii și a contribuției la sănătate, dacă se acordă tot în limita a 400 de lei pe lună. În cazul impozitului pe profit, cheltuielile suportate de angajator pentru telemuncă sunt considerate cheltuieli deductibile atunci când se determină rezultatul fiscal.
Ca atare, regimul fiscal al acestora se modifică ușor, de anul viitor, întrucât firmele vor trebui să îi ia în calcul, alături de alte venituri extrasalariale, precum abonamentele medicale, pensiile private ori decontarea banilor de vacanță, pentru a nu depăși plafonul neimpozabil de 33%.
Aduce acest regim nou imperativul de a modifica, adică de a diminua din aceste sume oferite telesalariaților în prezent? De principiu, nu. Discutam recent cu un fiscalist pe tema acestui nou plafon neimpozabil, iar sfatul specialistului a fost de a revizui politicile de beneficii extrasalariale în următoarea perioadă, dar nu neapărat „sub zodia” tăierii de beneficii.
Bine de știut: Cum aplicăm regimul fiscal preferențial în cazul banilor de telemuncă atunci când se lucrează și acasă, și la birou