ACCES GRATUIT
UPDATE: E oficial: Eficiența cursurilor de conducere defensivă va fi evaluată de poliția rutieră, raportat la accidentele în care vor fi implicați șoferii care le-au urmat
Poliția rutieră va ține evidența șoferilor care au urmat cursuri de conducere defensivă și va evalua în fiecare an eficiența absolvirii acestor cursuri prin raportare la numărul de accidente auto în care au fost implicați acești șoferi, se precizează într-un ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) oficializat miercuri.
Articolul continuă mai jos
Ordinul MAI 153/2022, apărut miercuri în Monitorul oficial, prevede că Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române va fi cea care va ține evidența centralizată a conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive în cadrul școlilor de șoferi.
Pentru constituirea evidenței inițiale, Inspectoratul General al Poliției Române va solicita, până la data de 1 martie 2023, structurii competente din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii să îi comunice centralizat, în format electronic, date privind șoferii care au făcut cursuri de condus defensiv. Evidența va fi actualizată anual.
Concluziile rezultate din evaluarea eficienței cursurilor auto de conducere defensivă vor fi publicate, până la data de 1 martie a anului următor celui evaluat, pe site-ul Poliției Române și comunicate Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Ordinul recent al MAI vine ca urmare a unei obligații prevăzute de
Legea 20/2022, care a introdus în Codul rutier (OUG 195/2002) posibilitatea ca șoferii să poată urma un
curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă și să deducă costul cursului din impozitul pe venit.
Așa cum s-a stabilit la începutul anului, cheltuielile legate de participarea la astfel de cursuri
pot fi deduse din impozit. În esență, șoferii vizați de această măsură sunt cei din firmele mari, cu flote auto (de principiu, cele de transport pasageri sau marfă), inclusiv pe cei ce conduc mașini de serviciu.
Totuși, regulile stabilite de Legea 20/2022 sunt încă neaplicabile, deoarece e necesară completarea cadrului legal, printr-un ordin al Ministrului Transporturilor, pentru ca școlile auto și instructorii să poată instrui șoferii pentru conducerea defensivă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)