ACCES GRATUIT
UPDATE: Noua legislație a educației reintroduce studiile superioare de scurtă durată, bazate pe multă practică
În condițiile în care există multe solicitări venite din piața muncii în acest sens, studiile universitare de scurtă durată sau, după cum erau cunoscute mai demult, școlile de subingineri sunt reintroduse prin noua legislație a educației. Durata acestei forme de studii universitare va fi de doi ani, față de trei, cât era înainte. Absolvenții cu diplomă de absolvire a ciclului de studii de scurtă durată își vor putea continua studiile în cadrul ciclului I - studii universitare de licență, prin participarea la examenul de admitere.
Articolul continuă mai jos
Printre altele,
Legea nr. 199/2023 privind învățământul superior introduce ciclului de
studii universitare de scurtă durată, ca formă distinctă de organizare a învățământului superior, ce va contribui la diversificarea calificărilor de nivel ISCED 5.
Clasificarea ISCED reprezintă Clasificarea Internațională Standard a Educației și este utilizată pentru a facilita comparația între sistemele naționale de educație, care diferă din punct de vedere al structurii și al conținutului programei de învățământ.
Nivelul 5 ISCED înseamnă învățământ superior de scurtă durată (cu durata de trei ani înainte), care
nu mai exista până în acest moment în sistemul universitar din țara noastră, dar există încă salariați cu acest nivel educațional - de pildă, subinginerii.
Studiile de scurtă durată corespund unui număr de 120 de credite de studii transferabile, spre deosebire de studiile universitare de licenţă, ce corespund unui număr cuprins între minimum 180 şi maximum 240 de credite de studii transferabile.
“Durata specifică a studiilor de scurtă durată este de 2 ani şi corespunde unui număr de minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii”, specifică noul act normativ.
Apoi, în cadrul studiilor de scurtă durată este
obligatorie efectuarea unor stagii de practică. Pentru asta, instituțiile de universitățile au obligaţia de a asigura cel puțin 50% din locurile de practică necesare, dintre care cel puţin 75% în afara instituțiilor de învățământ superior.
Studiile de scurtă durată la forma de învăţământ cu frecvenţă pot fi organizate, întocmai ca studiile de licență,
cu finanţare de la bugetul de stat sau cu taxă.
Pentru a se putea înscrie la studii universitare de scurtă durată, absolvenţii de liceu trebuie să aibă
diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă.
Absolvenţii cu diplomă de absolvire a învăţământului superior de scurtă durată pot continua studiile în cadrul ciclului I - studii universitare de licenţă, pentru a obţine diploma de licenţă, participând la concursul de admitere.
Pentru a face transferul într-un alt an de studii, universitățile pot echivala disciplinele parcurse în cadrul studiilor de scurtă durată cu disciplinele din cadrul studiilor universitare de licență la care a fost admis studentul, în baza unei metodologii proprii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)