ACCES PREMIUM
De ce premium?
Trei practici care au adus, în 2021, sute de contribuabili în zona de risc fiscal
Activitatea de management al riscurilor fiscale este una foarte importantă la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), așa cum reiese din raportul de performanță al instituției pe anul 2021. Astfel, ANAF a prezentat trei practici care, în cursul anului precedent, au adus sute de contribuabili în zona de risc fiscal.
Articolul continuă mai jos
În
raportul de performanță pe anul 2021, care a apărut recent pe site-ul ANAF, scrie că
„activitatea structurii de management al riscurilor a fost orientată, preponderent, către identificarea contribuabililor cu risc fiscal ridicat, în vederea creșterii gradului de colectare, a reducerii evaziunii fiscale, precum și a creșterii gradului de conformare fiscală voluntară.”Practicile identificate de autorități, care ar trebui evitate de către contribuabili, sunt următoarele:
1. Contribuabili care au declarat achiziții de la parteneri radiați din perspectiva TVA. Printr-o verificare a informațiilor puse la dispoziție de Registrul Comerțului, reprezentanții ANAF au identificat anul trecut peste 300 de contribuabili care au făcut achiziții de la parteneri de afaceri care figurau cu codul de TVA radiat.
2. Neconcordanțe între valoarea achizițiilor și valoarea livrărilor. În acest caz, inspectorii fiscali au găsit nepotriviri între informațiile declarate de contribuabili și valorile livrărilor declarate de partenerii de afaceri prin formularul 394. Peste 700 de contribuabili au ajuns astfel, în 2021, în atenția ANAF.
3. Contribuabili cu codul de TVA anulat din oficiu care obțin venituri fără a colecta TVA. Atunci când s-a verificat dacă există contribuabili pentru care ANAF a anulat din oficiu codul de TVA și care obțin venituri fără să colecteze taxa, s-au găsit peste 800 de entități aflate în această situație. Practic, operatorii economici n-au depus declarația 311, însă partenerii lor de afaceri au declarat prin formularul 394 achiziții de la aceștia.
Pe măsură ce ANAF implementează proiecte de
digitalizare a relației cu contribuabilii, pentru autorități devine din ce în ce mai ușor să depisteze firmele și persoanele fizice care încearcă să evite declararea integrală a veniturilor și plata tuturor taxelor și impozitelor. Entitățile care ajung în zona de risc fiscal au șanse foarte mari să fie supuse controalelor ANAF.
Citește mai mult despre
controale ANAF,
controale firme,
digitalizare,
digitalizare ANAF,
TVA,
risc fiscal,
declaratia 394,
formular 394,
declaratie 394,
formularul 394,
spete din practica ANAF
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)